”Det danska fiaskot borde inte överraska någon”

Danmarks största vindkraftsupphandling någonsin – då inkom inte ett enda bud.
– Det danska fiaskot för offshorevind borde inte överraska någon. Som den nakne kejsaren verkar de enda som är förvånade vara politikerna och opinionsbildarna, långt ifrån branschens verklighet, säger Esben Hegnsholt, chef på Boston Consulting i Köpenhamn, till Bloomberg.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmReporter EFN Finansmagasinet
Den danska energimyndigheten fick inga bud i sin största vindkraftsupphandling någonsin. Foto: TT Nyhetsbyrån
Publicerad: 6 dec. 2024, 21:53Uppdaterad: 6 dec. 2024, 21:59
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Den danska energimyndigheten meddelar att inte ett enda bud kom in för utvecklingen av tre havsbaserade vindkraftsparker före torsdagens deadline. Nu ska myndigheten ta dialog med marknaden för att förstå vad som gick snett.

Danmark, som är offshorevindens födelseland, hade siktat på att tredubbla sin kapacitet till 2030 och är redan ledande med världens högsta andel vindkraft i elnätet. Men stigande kostnader har bromsat tillväxten i vad som tidigare varit en av de snabbast växande gröna energikällorna. Misslyckandet är inte unikt, utan följer liknande problem i Sverige och Storbritannien, där låga elpriser och brist på lönsamhet avskräckt investerare.

”Mycket nedslående”

Den danska upphandlingen erbjöd inga subventioner eller fasta elpriser, vilket lämnade utvecklare sårbara för marknadspriser som kan sjunka till noll eller till och med bli negativa vid blåsiga förhållanden. Dessutom saknas stora industrikunder i Danmark som kan ingå långa elavtal, till skillnad från Tyskland och Nederländerna.

– Vi kunde inte lämna in ett bud där balansen mellan risk och avkastning var rätt för oss. Därför valde vi att inte delta, för att använda vårt kapital på ett ansvarsfullt sätt som skapar värde för våra ägare, säger Rasmus Errboe, vice vd för danska Ørsted, till Bloomberg.

Errboe pekade också på höga räntor, inflation och flaskhalsar i leveranskedjan som avgörande faktorer bakom beslutet.

Klimat- och energiminister Lars Aagaard beskriver resultatet som ”mycket nedslående” och tillägger att det ”inte ger stort hopp” för de tre andra vindkraftsparkerna i upphandlingen, vars deadline är i april nästa år.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmEFN Finansmagasinet, Reporter[email protected]
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;