Distansarbetet fasas ut – högre krav på kontorsnärvaro
Enligt Dagens industri kan konjunkturnedgången vara en orsak till hårdare krav på kontorsnärvaro.
– Jag tror att man vågar vara tydligare, säger Lena Lid Falkman, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.
Samtidigt visar forskning att distansarbete inte försämrar prestationen.
I måndags fick Ericssons anställda ett mejl att bolaget ställde kravet: minst tre dagar i veckan på plats, vilket kritiseras av fackförbundet Sveriges ingenjörer.
Pensionsmyndigheten har kommit med ett förslag om att öka närvaron för sina anställda till 60 procent. I dagsläget får de arbeta upp till fyra dagar på distans och snittet är 1,7 dagar på kontoret.
Amazon och Dell har gett frågan om distansarbete globalt fokus
Amazon säger att deras anställda ska befinna sig på jobbet måndag till fredag och Dell säger att distansarbete ska vara undantag istället för standard.
En undersökning gjord av konsultbolaget KPMG visar att åtta av tio chefer tror på en återgång på fulltid till kontoren inom de kommande tre åren, och nio av tio tillfrågade säger att de kan komma att belöna medarbetare som är på plats på kontoret med högre lön och attraktiva uppdrag.
Forskaren Lena Lid Falkman menar att det är lättare att ställa krav med ett försämrat läge på arbetsmarknaden.
–Är det svårare att få jobb kanske fler sökande är beredda att tumma på sina preferenser eller önskningar, säger hon.
Distansarbete ger inte sämre prestationer
En grupp forskare vid Stanforduniversitetet i USA har gjort en studie där de följt 1600 anställda på ett kinesiskt techbolag mellan 2021-2022. Forskarna hittade inga tecken på sämre prestationer bland dem som tilläts arbeta hemifrån.