OMXS30
OMXSPI
NDX

Dolda värden och goda utsikter för Skanska

Bortom förväntningar på enskilda kvartal går Skanskas verksamhet i rätt riktning. En sprängfylld orderbok och framgångar i USA banar vägen för en framtid med ökade resultat. Och en enkel kalkyl visar på mer potential i aktien.

Daniel McPhee
Daniel McPheeAnalytiker EFN
Skanska
Skanska Foto: TT
Publicerad: 6 nov. 2024, 11:31Uppdaterad: 11 nov. 2024, 14:47

Det var inte bara finansiell information för tredje kvartalet som presenterades från byggjätten Skanska i morse. Fredrik Lundberg och Jan Gurander avböjer omval till styrelsen, och valberedningen föreslår Martin Lindqvist, tidigare mångårig vd på SSAB. Lindqvists erfarenhet från tiden på NCC är det som sannolikt bidrar mest till hans relevans i styrelserummet.

Oavsett finns inga skäl att dra några stora växlar på nyheten, utan snarare konstatera att ägarna sköter styrningen proaktivt och kontrollerat. Och Gurander kan allokera än mer åt det relativt nya uppdraget som ordförande i Essity.

Gemensamt för Skanska och Essity är huvudägaren Industrivärden, och att de är två stora globala verksamheter där ägarna önskat sig bättre prestation, om inte annat så på aktiemarknaden.

Intäkterna i tredje kvartalet uppgick till nästan 43 miljarder kronor. Justerat för valutapåverkan ökade de med 9 procent på årsbasis. Resultatet per aktie på 2,28 kronor innebar en resultatökning om drygt 60 procent, jämfört med motsvarande kvartal förra året.

Stark utveckling för aktien i år

Aktien hade gått starkt inför dagens rapport. 2024 präglas av rekordstora orderböcker, bra lönsamhet i byggrörelsen och starkt momentum i USA. Exkluderat utdelningen på 5,5 kronor är aktien upp nästan 25 procent i år.

Skanska
Kursgraf Skanska i år, källa: Infront

Stora dolda värden

Efter kursuppgången är det dags att gå tillbaka till ritbordet och titta på framtida avkastningspotential. Skanska kan enkelt brytas ut i två delar – en enorm byggrörelse som står för majoriteten av bolagets intäkter – och tre andra segment med bland annat kommersiell fastighetsutveckling. Exkluderat byggrörelsen finns stora värden i mark, fastigheter och pågående projekt i de tre övriga segmenten.

Period

2024-09-30

2023-09-30

Bostadsutveckling, mkr

Färdigställda projekt

1 700

1 400

Pågående projekt

5 900

10 300

Råmark & exploateringsfastigheter

10 200

10 400

Kommersiell fastighetsutveckling, mkr

Pågående projekt

24 600

35 300

Färdigställda projekt

13 500

13 400

Råmark & exploateringsfastigheter

13 500

14 800

Kvar att investera för färdigställande

-7 700

-12 500

Förvaltningsfastigheter, mkr

Fastighetsvärde

7 800

3 700

Totala värden

69 500

77 000

Justerad nettokassa

6 500

4 700

Källa: Skanska

Exkluderas byggrörelsen hade Skanska vid utgången av september totala värden på nästan 70 miljarder kronor. Den likviditet som behövs för färdigställande av projekten är avdraget i kalkylen. Dessutom uppgick nettokassan till 6,5 miljarder kronor, och den hänförs sannolikt bäst till byggrörelsen som vi redan exkluderat.

Och här kommer vi till kärnan. Tillgångarna på cirka 70 miljarder kronor kan ställas i relation till börsvärdet på cirka 93 miljarder – netto 23 miljarder kronor. Det är alltså vad aktiemarknaden teoretiskt värderar en byggrörelse som skapat 5,5 miljarder kronor i rörelseresultat på årsbasis och sitter på en nettokassa norr om 6 miljarder.

Värderingsmultipeln på byggrörelsen? Cirka fyra gånger rörelseresultat. Justerat för kassan värderas byggrörelsen till tre gånger rörelseresultatet. Rimlig värderingsmultipel på byggrörelsens resultat går att diskutera.

En annan tolkning är att aktiemarknaden är skeptisk till Skanskas redovisade värden i de tre övriga segmenten och därför vill sätta en egen rabatt på tillgångarna.

Låga multipeln som ger stöd för kurslyft

Men varför inte vända på det? Utgå från att Skanska redovisade värden är korrekta, och ge byggrörelsen en ensiffrig värderingsmultipel på åtta gånger rörelseresultat. Då hamnar du på 44 miljarder kronor och adderas dessutom kassan hamnar totalen runt 50 miljarder.

Aktiemarknaden anser alltså att en byggrörelse, som relativt enkelt och försiktigt kan värderas till 50 miljarder kronor, i fallet Skanska är värd 23 miljarder. En intjäning i byggrörelsen likt senaste året, och en ensiffrig multipel på 8 gånger adderar cirka 27 miljarder kronor till Skanskas börsvärde. För att hamna där behöver kursen klättra till 290 kronor, det vill säga 30 procent.

Bolaget har i flera år brottats med svår makro och tvingats skriva ned projekt, vilket legat som en våt filt över aktien. Men det finns också relativt färska exempel på hur Skanska varit konservativa när det gäller att värdera projekt. I årsredovisningen för 2019 (not 20 B) finns ett redovisat värde på cirka 1,25 miljarder för delägandet i ett tunnelprojekt i Virginia. När projektet såldes året efter inkasserade Skanska drygt 5 miljarder kronor för sin ägarandel.

När teman som AI och digitalisering premieras hamnar byggbolag lätt i skymundan på aktiemarknaden. Och att Skanska har stora och lågt värderade tillgångar är ingen hemlighet på börsen. Det lär därför inte heller driva en uppgång i aktien. Det krävs nog snarare bevis på en stor orderbok, marginaler över mål och framgångar i USA. Dagens rapport var ännu en bekräftelse av denna bild som med lägre räntor lär premieras än mer på börsen.

Skanska

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;