EU kan behöva fördubbla sina försvarsutgifter
Europeiska länder kan stå inför en omfattande upprustning av sina försvarsutgifter för att möta hoten från Rysslands aggression i Ukraina och en möjlig minskning av amerikanskt stöd under Donald Trumps presidentskap, rapporterar Bloomberg.
Enligt en ny rapport från Bloomberg Intelligence kan NATO:s 15 största europeiska medlemmar behöva öka sina militära investeringar med så mycket som 3 700 miljarder kronor årligen, vilket skulle lyfta de totala försvarsutgifterna till 7 900 miljarder kronor.
– Rysk aggression har redan drivit på ökade försvarsutgifter i Europa. Nu kan ännu mer krävas för att stödja Ukraina, motverka Moskvas generellt aggressiva hållning och hantera den strategiska konkurrensen med Kina, säger Bloomberg-analytikern George Ferguson.
Saab:s aktie upp 2 procent
Enligt rapporten är Europas försvarsmakt akut i behov av stridsvagnar, artilleripjäser, infanteristridsfordon och stödflygplan som tankflyg, transportflyg och ubåtsjägare. Samtidigt pekar rapporten på att kontinentens mindre försvarsindustriella bas troligen inte kan leverera allt som behövs på kort till medellång sikt.
Bloombergs rapport lyfter fram företag som Leonardo SpA, Airbus SE, BAE Systems Plc och Rolls Royce Holdings Plc som möjliga vinnare på ökade försvarsutgifter. Även svenska Saab nämns ofta i liknande sammanhang och vid lunchtid hade bolagets aktie stigit med 2 procent, sannolikt som en reaktion på det växande fokuset på europeisk försvarsupprustning.
EU riskerar en ”långsam plåga”
Den tidigare ECB-ordföranden Mario Draghi har, i en rapport som presenterades den 9 september 2024, varnat för att EU riskerar en ”långsam plåga” om medlemsstaterna inte snabbt satsar på att öka produktiviteten och den industriella kapaciteten inom försvarssektorn. Han betonade samtidigt att en stark försvarsindustri är avgörande för att skydda regionens grundläggande värderingar.
Efter decennier av underinvesteringar sedan kalla krigets slut uppskattar Bloombergs analytiker att en upprustning i denna skala kan ta över ett decennium att genomföra. Försvarssektorns orderböcker växer redan och leveranskedjorna är ansträngda, vilket kan förlänga processen ytterligare. Men enligt Ferguson är hotets omfattning för stor för att ignoreras.
– Européer kan behöva ompröva sina utgiftsprioriteringar, även om budgetarna redan är hårt pressade, säger han.