OMXS30
OMXSPI
NDX

Efter uppgången: "Ordentligt överhettad"

Två veckor har gått sedan myndigheterna i Kina lanserade ett stimulanspaket som fick Asienbörserna att jubla. Men trots breda ihållande uppgångar ser Swedbanks investeringsstrateg att effekten är begränsad.
"Marknaden är ordentligt överhettad", skriver Mats Waldemarsson.

Kina börs
Hongkong- och Shenzenbörserna rusat omkring 30 procent.
Publicerad: 7 okt. 2024, 13:32Uppdaterad: 7 okt. 2024, 13:51

Efter att Kina presenterade en rad stimulanser för att få fart på landets ekonomi har både Hongkong- och Shenzenbörserna rusat omkring 30 procent. Även Shanghaibörsen har lyft cirka 20 procent vilket innebär att nedgångarna sedan toppen i januari 2023 är återhämtad trots att Shenzen- och Shanghaibörsen varit stängda den senaste veckan för högtidsfirande.

Marknaden efterlyser mer

Med en längre tid av vikande ekonomi i Kina med deflation och svag konsumtion i landet kom stimulanspaketet i ett efterlängtat försök att stötta landets ekonomi. Men enligt Swedbanks investeringsstrateg Mats Waldemarsson efterlyser marknaden mer.

"Trots omfattningen är effekten av detta mest sannolikt rätt begränsad, när efterfrågan på kredit är ytterst låg, och privatpersoner och företag hellre sparar än spenderar. Uthålligheten i uppgången är mer osäker, kortsiktigt är marknaden ordentligt överhettad", skriver han på Aktiellt.

Kina
Kinesiska marknaden är ”ordentligt överhettad”, menar Swedbanks investeringsstrateg. Foto: TT Foto: TT

Åtgärderna som lanserades innehöll bland annat lägre reservkrav för bankerna, stöd för fastighetssektorn och aktiemarknaden.

"Det är svårt att veta hur mycket av köpen som beror på en radikalt förbättrad syn på ekonomin i Kina, och hur mycket som är tekniskt betingat och drivet av behovet att täcka in stora undervikter", skriver Mats Waldemarsson.

Problemen kvarstår

Swedbank är fortsatt underviktade i tillväxtmarknader där Kina står för omkring 28 procent av storbankens index. Investeringsstrategen skriver i bankens oktoberuppdatering att en översåld och lågt värderad kinesisk aktiemarknad inte vägt upp en vikande ekonomi och svag vinstutveckling.

"De mer strukturella problemen kvarstår oberoende hur väl stimulanserna biter. Det gäller bland annat det stora beroendet av en fastighetssektor som är i kraftig obalans".

KinaSwedbank

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;