OMXS30
OMXSPI
NDX

Experterna: Bra att äga bank - trots sänkta räntor

Storbankerna har slagit vinstrekord efter vinstrekord under lågkonjunkturen. Men nu när räntesänkningsfesten dragit igång på allvar uppstår tvivel om takten kan hålla i sig framöver. Två analytiker svarar på om det är bra eller dåligt att äga bankaktier just nu.

Anna Hellers
Anna HellersReporter
Bankpuff
Storbankernas räntenetto lär minska kommande kvartalen, men analytiker tycker fortfarande att det kan vara en bra idé att äga bank-aktier. Foto: Shutterstock
Publicerad: 2 okt. 2024, 13:35Uppdaterad: 3 okt. 2024, 11:19

De svenska bankerna har badat i pengar under lågkonjunkturen, då skillnaderna mellan in- och utlåningsräntor varit stora. Men nu när tre storbanker tror på dubbelsänkning i november, och allt fler förutspår sänkningar under första halvan av 2025, har frågan om bank-aktiernas framtid på börsen blivit aktuell. Hur kommer minskade räntenetton att påverka bolagen?

Bankerna är lågt värderade

– Räntenettot kommer att gå ned, det tror jag att bankerna är medvetna om. Frågan är med hur mycket. Det kommer att påverka bankerna betydligt men det är svårt att avgöra med väldigt god precision. Samtidigt kan lägre räntor resultera i högre ekonomisk aktivitet och högre kredittillväxt vilket kan dämpa marginalpressen, säger en bankanalytiker som Finansmagasinet pratat med.

Hon anser att storbankerna är för lågt värderade och att en exponering mot sektorn är en bra investering på lång sikt.

– Det finns en förväntan om att räntenettot kommer att minska. Men bankerna har mycket kapital som de kan dela ut och har låg risk, framför allt i förhållande till internationella banker. På kort sikt finns en intäkts- och vinstpress i sektorn som kan göra en del investerare obekväma. Bortom räntenetto-korrigeringen kommer vinster att stabiliseras och börja stiga igen och då kan vi känna oss tryggare med avkastning på eget kapital vilket kan påverka bankernas värdering positivt.

Aktiespararnas analytiker om bankaktierna

Cristofer Andersson, analytiker på Aktiespararna, är inne på samma spår. Han är övertygad om att räntenettot kommer att minska som en konsekvens av kommande räntesänkningar, men ser optimistiskt på storbankernas förutsättningar.

– Lägre räntor betyder att folk är benägna att låna mer vilket gör att lånevolymerna ökar. Kommer det att väga upp den höga räntan? Nej, men det kommer att dämpa. Samtidigt ser vi att trading- och provisionsnettona ökar. Allt annat lika, samt en positiv börs ackompanjerat av ett ökat sparande, torde dessa kunna växa lite mer. De kommer inte heller att täcka upp för de höga räntenivåerna, men bankerna står inte och faller med att räntan måste vara hög.

Han är tydlig med att fördelarna med exponering mot en banksektorn handlar om utdelning, inte vinst.

– Du kommer inte att se en direkt tillväxt i bankernas aktiekurser. Men för den som söker lite mindre volatilitet, gärna vill ha utdelningar eller vill ha allokering mot verksamheten, är bankägande kanonbra.

"Våt filt över Swedbanks aktie"

Cristofer Andersson tycker att bankaktierna generellt sett är rimligt värderade. Men Swedbank är ett exempel som han tycker har en för låg värdering. Han menar att det beror på osäkerheten kring bötesbeloppet för penningtvättshärvan i Baltikum, som Swedbank har avsatt medel till i förskott.

– Det ligger som en våt filt över Swedbank just nu. De har valt sänka sin utdelningspolicy i väntan på bötesbeloppet och kommer ha mycket mer kapital att frigöra. Här kan man jämföra med Danske Bank som slog till med en extrautdelning i somras när domen var klar. Vi kan nog få se något liknande i Swedbank givet att bötesbeloppet blir de väntande 10 miljarderna.

Handelsbanken lyfts fram som ett tryggt alternativ för småspararen, med stabila finanser och starka ägare.

– Handelsbanken har historiskt låga kreditförluster, de lyser med sin frånvaro under andra kvartalet. KI-talet har stigit lite, men det är för att man iscensatt flera kostnadsbesparingar som är dyra innan de ger effekt. Banken är dessutom överkapitaliserad, den har väldigt mycket likvider som den måste göra någonting åt. Därför ser vi extrautdelning kommande år. Vi vill gärna se att banken initierar aktieåterköp, det är ett bra sätt att generera avkastning till aktieägarna.

Då kan SEB bli en vinnare

Analytikern ställer sig även positiv till SEB:s aktie.

– SEB är mer av en företagsbank. Blir det en mjuklandning och sedan en uppgång i BNP 2025-2026, så är det de små- och medelstora bolagen som kommer att växa snabbast och kraftigast. Där kommer SEB att vara en vinnare.

Cristofer Andersson, analytiker på Aktiespararna.

Danske Banks analys av sektorn

Under onsdagen kom även Danske Bank med en analys av banksektorn där man konstaterar att svenska banker fortsatt är kapitalstarka. När räntesänkningarna slår igenom bland hushållen förväntas Swedbank och Handelsbanken att gynnas mest då de har högst bolåneexponeringar. Danske Bank upprepar köp i SEB och Handelsbanken samt behåll i Swedbank. Banken förutspår även att 2024 kommer att bli ytterligare ett år med höga avkastningar för banksektorn.

SwedbankHandelsbankenSEB

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;