Experterna splittrade om bitcoin: ”Sena på tåget”

Klas Eklund riktade i en debattartikel kritik mot bitcoin och är rädd att valutan tar sig in i finrummet.
Mariana Burenstam Linder – hans tidigare student och förespråkare av bitcoin – vänder sig emot påståendet.
– Jag är orolig för att Sverige och svenskarna blir de sista att hoppa på tåget, säger hon i Kryptopodden.

Clara Alanko
Clara AlankoReporter
Mariana Burenstam Linder var tidigare student hos ekonomen Klas Eklund. Nu är de på motsatta sidan i den brinnande frågan om bitcoin. Foto: TT
Publicerad: 16 dec. 2024, 11:12Uppdaterad: 16 dec. 2024, 14:02
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Klas Eklund, chefstrateg på Dahlgren Capital, skrev i sin debattartikel i Di att han är livrädd för att ge bitcoin en viktig roll i den ekonomiska politiken.
Han uttrycker en oro för att bitcoinen saknar underliggande värde då det bara är krypterad kod. Han beskriver att värdet består i "att ett antal människor tror att andra människor vill använda koden – även om det är oklart till vad – och därför är villiga att betala för den." Detta, menar Eklund, gör valutan sårbar.

Hans tidigare student på Handelshögskolan Mariana Burenstam Linder, vd för Proactive Medicine och som förespråkar innehav i bitcoin, gästade Kryptopodden i fredags och gav sin syn på debatten. I avsnittet säger hon att han verkar vara rädd för att bitcoinen ska ta över allt. Till viss del förstår hon kritiken, men vänder sig emot grundpåståendet.

– Jag är orolig för precis tvärtom. Jag är orolig för att Sverige och svenskarna blir de sista att hoppa på tåget. Vi är sena inom AI och nu är vi sena på bitcointåget, säger hon i Kryptopodden.

”Inte ett sannolikt scenario”

Burenstam Linder började köpa bitcoin år 2020 på grund av tre intressen: politik, finans och digitala tjänster samt hälsa. Hon anser att bitcoin är svaret för att lösa den problematik hon såg med penningpolitiken, där hon menar att valutan är ett alternativ för länder och företag, men allra främst för privatpersoner.

Uppsidorna hon ser med att spara i valutan är att det är en icke-inflationistisk tillgång med ett demokratiskt system utan uppbackning. Det står emot nedsidan med att hon inte litar på centralbankschefer, som hon menar är tvungna att hålla nere räntor och trycka upp mer pengar på grund av finansiella budgetunderskott.

– Klas är kanske mer inriktad på att staten ska bestämma mycket mer än vad jag är. Sen tror jag att han är rädd att bitcoin kommer ta över allt, det ser inte jag som ett sannolikt scenario utan det här kommer bli som en tillgång då bredvid andra tillgångsslag.

Kapitalförvaltares rädsla för dåliga utvärderingar

Burenstam Linder ser positivt på bitcoinens asymmetriska risk och avkastningspotential. I podden säger hon att man kan förlora det man har investerat, men att när valutan går bra så blir värdet exponentiellt mycket större.

Men baksidan är volatiliteten. Burenstam Linder menar att kapitalförvaltares rädsla för volatilitet handlar om en rädsla för dåliga utvärderingar. Då kapitalförvaltare blir utvärderade varje år vill de uppnå en jämn avkastning på 5-10 procent.

– Jag tycker inte räntor är så mycket mer intressanta bara för att de har låg volatilitet utan jag tycker det är totalavkastningen som är viktig. Men volatilitet är en stor invändning som man har mot bitcoin, säger hon.

"Om guld var dåtid är bitcoin framtid"

Däremot håller hon med Klas Eklund om att aktier och andra tillgångar har ett stort värde för att de har löpande avkastning. Bitcoin har ingen avkastning, men hon ser istället på valutan som en råvara och kallar det för "ett digitalt guld".

– Om guld var dåtid är bitcoin framtid, så som jag ser det.

Att det för tillfället saknas regleringar för bitcoin är något som hon tror kommer ändras inom snar framtid. Men hennes förhoppning är att USA kommer vara ledande i en bra reglering, där Sverige sedan kan hoppa på.

Bitcoin
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;