Jon Arnell: Så ska du tänka efter USA-rallyt

Sedan Donald Trump blev USA:s president har de amerikanska börserna gått väldigt starkt – medan Sverige halkat efter.
– Nu är det risk on och allt som har med USA att göra går upp, säger börsproffset Jon Arnell.
Men han varnar för en rekyl och ger sina bäst kring hur man ska tänka med sitt sparande framåt.

Eric Emanuelsson
Eric EmanuelssonNyhetschef
Jon Arnell
Jon Arnell, CIO von Euler & Partners och investeringschef inom Säkrakoncernen. Foto: Pressbild
Publicerad: 12 nov. 2024, 14:45Uppdaterad: 14 nov. 2024, 10:06
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Det breda USA-indexet S&P 500 är upp över 5 procent senaste veckan medan det svenska storbolagsindexet OMX30 är minus 1,30 procent.

Jon Arnell, CIO von Euler & Partners och investeringschef inom Säkrakoncernen, säger att vi har sett en kraftig rotation på marknaden den senaste tiden; stora summor har flyttats från Europa-börserna till Wall Street.

– Marknaden går all in på cykliska bolag, banker och småbolag. Det är det som driver uppgången, säger han.

Anledningen till att allt fler väljer en större exponering mot USA är att Trumps politik väntas innebära sänkta företagsskatter och en allmän tillväxt för den amerikanska ekonomin.

– Han vill avreglera och sänka skatterna och det är det marknaden fokuserar på. Man väljer än så länge att bortse från tullfrågan, säger Arnell.

Uppgången kan fortsätta

Börsproffset spår att uppgången på Wall Street kan fortsätta några veckor till:

– Vi är inne i en stark period av året och USA:s ekonomi ser okej ut samtidigt som de större bolagen väntas fortsätta öka vinsterna. Så om vi bara kollar på sentimentet så kan det fortsätta. Men nästa år lär marknaden nyktra till och fundera på vad Trumps politik verkligen innebär.

Det tillnyktrandet skulle kunna innebära en korrigering av börsen under början på nästa år i USA; samtidigt som en sådan utveckling även lär få den svenska börsen att vända nedåt.

Jon Arnell kallar också USA-reaktionen för relativt överdriven och för snabb och att rent fundamentalt finns det inte skäl för en sådan kraftig uppgång.

– Men marknaden är irrationell så uppgången kan fortsätta. Det finns mycket pengar i amerikanska korta räntefonder som kan tänkas flytta tillbaka till aktiemarknaden, samtidigt som många aktiva förvaltare jagar avkastning för att kunna stänga böckerna på ett bra sätt.

Sverige mer attraktivt på sikt

På lång sikt tycker Arnell att Sverige ser mer attraktivt ut än i USA. På Stockholmsbörsen är inte värderingarna lika ansträngda som över Atlanten.

– Mitt tips är att man absolut inte ska sälja sina svenska aktier nu. Utan var långsiktig och sedan tycker jag att man kortsiktigt kan öka på sin exponering mot USA, förslagsvis med en aktivt förvaltad globalfond. Då får du 60-70 procent exponering mot USA och även dollarexponering.

När det kommer till Sverige så är Arnells uppfattning att vändningen i konjunkturen lär komma senare än förväntat; förmodligen i slutet på 2025 eller början på 2026.

– Då kan räntesänkningarna ha slagit igenom på allvar och börja synas i ekonomin. Och i ett sånt läge tycker vi att man ska äga svenska småbolag, säger han.

Aktier
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;