Uppgifter: Klarna säljer brittisk låneportfölj

Klarna säljer delar av sin låneportfölj till den amerikanska hedgefonden Elliot på oklara villkor, rapporter Financial Times. Enligt tidningen ska affären frigöra uppemot 30 miljarder pund för nya lån och stärka Klarnas kapitalisering, enligt källor.
– Ett effektivt men kostsamt sätt att rensa balansräkningen inför vårens börsnotering, säger Jonas Malmborg, programledare på EFN och författaren bakom boken "Den stora kreditfesten: historien om Klarna".

Mathilda Svensson
Mathilda SvenssonReporter EFN
Jonas Malmborg om Klarna
Jonas Malmborg om Klarna
Publicerad: 16 okt. 2024, 07:17Uppdaterad: 16 okt. 2024, 12:23

Klarna säljer stora delar av sin brittiska låneportfölj med av typen "köp nu, betala sen", enligt uppgifter till Financial Times. Affären med den amerikanska hedgefonden Elliott kan ge Klarna 30 miljarder pund, motsvarande omkring 408 miljarder kronor.

Enligt källor till tidningen ska det möjliggöra för Klarna att nå sina tillväxtmål inför börsnoteringen som planeras under början av 2025.

– En av konsekvenserna när Klarna går in på en ny marknad och erbjuder generösa krediter utan säkerhet är att det uppstår mycket stora kreditförluster i lånestocken. 2022 uppgick de samlade kreditförlusterna till 5,7 miljarder kronor och 2023 till 4 miljarder. De här illröda siffrorna vill Klarna ha bort, säger Jonas Malmborg.

Klarna sålde den här typen av lån även förra året till investerare. Då var det private equity-bolaget KKR som gick in och köpte Paypal-lån för 40 miljarder pund.

Sebastian Siemiatkowski
Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna. Foto: TT

Källor uppger till Financial Times att Klarna ingått i avtal med Elliot för två år sedan, då angående bolagets tyska lånebok.

– Att värdepapperisera lånestocken och/eller sälja dem vidare är ett effektivt men kostsamt sätt att rensa balansräkningen inför vårens börsnotering. Lånen säljs vidare till en kraftig rabatt och Klarna lämpar helt enkelt över problemen med låntagare som ska betala tillbaka sina lån till en extern part. Den här typen av affärer är långt ifrån ny, den praktiserades till exempel i USA före finanskraschen 2008. Då var det dåliga bolån (sub prime) som paketerades och såldes vidare till hedgefonder, finansbolag och investmentbanker, säger Jonas Malmborg.

Niclas Neglen, Klarnas ekonomichef, säger i en kommentar till Financial Times.

– Genom att effektivt hantera våra tillgångar kan vi använda aktieägarnas eget kapital mer effektivt.

Klarna

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;