OMXS30
OMXSPI
NDX

Kronprinsen och slagorden i Teheran visar svagheten

Reza Pahlavi, son till Irans sista shah, skriver att regimen i Iran aldrig har varit svagare eller mer splittrad.
I ett inlägg på Instagram, publicerat efter robotattacken, ser den iranske kronprinsen en chans till ett skifte i landet.

Sara Recabarren
Sara RecabarrenJournalist
Protester i Iran.
Journalisten och författaren Sara Recabarren skriver om iranska motståndet mot egna regimen. Foto: Shutterstock
Publicerad: 2 okt. 2024, 14:27Uppdaterad: 3 okt. 2024, 10:58

Irans regim står inför en kris, både internt och externt. De senaste videoklippen från Teheran, efter robotattacken mot Israel, visar hur människor ropar slagord som "död åt diktatorn" och "död åt Khamenei."

Även om folkliga protester mot regimen inte är nya i landet, så kommer de nu i ett kritiskt läge när Iran står inför ett allvarligt yttre hot.

Historiskt sett har den iranska regimen lyft fram hotet från utlandet, särskilt från Israel och USA, för att förena befolkningen och avleda uppmärksamheten från interna problem som korruption, ekonomisk misskötsel, förtryck och könsapartheid. Men slagorden från Tehrans gator visar att regimen möter allt större svårigheter att samla nationen kring det traditionella motståndet mot Israel.

Ett strategiskt schackspel mellan Iran och Israel har pågått i decennier, och nu har Israel övertaget. Med den senaste eskaleringen är det svårt att förutse hur konflikten kommer att utvecklas eller om den kommer att spridas över regionen. Många iranier i landet och exil känner en rädsla för hur situationen kommer att utvecklas. Samtidigt finns det dem som hoppas att krisen kan leda till en förändring i Iran.

En av dem som ser möjligheter i krisen är Reza Pahlavi, son till Irans sista shah. Han flyttade från Iran till USA innan hans far Mohammed Reza Pahlavi tvingades gå i exil vid revolutionen 1979. Reza Pahlavi har varit en röst för förändring ända sedan de folkliga protesterna i Iran drog igång hösten 2022. 

Iranska demonstranter håller upp en bild på Mohammed Reza Pahlavi tvingades gå i exil vid revolutionen 1979. Bilden från 2023.

Hans far, shahen styrde Iran med järnhand och ville att landet skulle utvecklas i en mer modern och sekulariserad riktning. Samtidigt växte klyftorna mellan fattiga och rika under hans styre. Hans hemliga polis gick till hårt angrepp mot oppositionen men oppositionen växte sig starkare och till slut hade Shahen  ingen annan utväg än att lämna landet 1979.

Kronprinsen, Reza Pahlavi bor fortfarande kvar i USA och i april förra året meddelade Pahlavi att han för första gången i sitt liv skulle resa till Israel. Syftet med resan var bland annat att ”förmedla ett budskap om vänskap från det iranska folket” stod det i uttalandet som spred sig snabbt på sociala medier. Vissa hyllade Reza Pahlavis beslut att besöka Israel. Andra kritiserade den eller såg den som poänglös. 

Reza Pahlavi har upprepade gånger sagt att han inte vill leda oppositionen. Samtidigt väcker hans uttalanden och handlingar starka känslor hos iranier världen över. Bland iranier i Iran och i exil finns det en stor grupp som gärna vill se kronprinsen leda kampen för ett fritt Iran.

Forna kronprinsen tillsammans med sin fru Yasmine Pahlavi.

När hans far styrde hade Iran en god relation med Israel. Efter att mullorna tog över och landet blev en islamistisk republik bröts all kontakt och idag är det inte ens tillåtet att uttala namnet på landet Israel om man befinner sig i Iran.

Efter Irans robotattack mot Israel, igår eftermiddag, skrev Reza Pahlavi ett inlägg på sitt officiella Instagramkonto, som snabbt spreds av exiliranier världen över. I inlägget anklagade han Irans högste ledare, Ali Khamenei, för att ha fört landet till randen av ett krig. I samma inlägg betonade Pahlavi  att det här är ett tillfälle för förändring, då regimen aldrig varit svagare eller mer splittrad.

Oavsett vad man tycker om Pahlavis uttalanden och handlingar har han helt rätt i att robotattacken speglar regimens intressen, inte folkets.

Efter Irans robotattack mot Israel, igår eftermiddag, skrev Reza Pahlavi ett inlägg på sitt officiella Instagramkonto

Videoklipp som cirkulerar på sociala medier visar hur oppositionen, under skydd av nattens mörker, öppet uttrycker sitt motstånd mot mullorna.

Den iranska regimen har under många år spelat en aktiv roll i att destabilisera regionen, men  det är framför allt det iranska folket som under de senaste 45 åren lidit mest under mullornas styre. De bör inte glömmas bort i en tid då utvecklingen antingen kan leda till katastrof eller omforma spelplanen i Mellanöstern.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;