”Kunde inte komma i ett sämre läge för Europa”
Tysklands ekonomiska kris har breddats till en politisk kris.
Nu går landet mot ett politiskt skifte i en konflikt som kommit att handla om: Ska Tyskland låna mer?
– Det här är dramatiskt och kunde inte komma i ett sämre läge för Europa, säger Katrine Kielos i EFN:s program ”Världsekonomin”.
Efter Donald Trumps valseger har amerikanska börsen och industrin gått upp.
I Tyskland gav det motsatt effekt när tyska marknader och statsobligationer får betala priset för uppgången på andra sidan Atlanten.
Tysk industri har genomgått en kris och med Trump i Vita huset kan det bli ännu sämre.
– Tyskland som exportledd nation anses förlora på en mindre exportvänlig värld som vi väntas få med Trump, säger Katrine Kielos i EFN:s senaste avsnitt av ”Världsekonomin”.
”Har ingen bra relation till Trump”
Chefsstrategen Claes Måhlén beskriver det som att Tyskland hamnar i ”skottgluggen” med Trump som president.
– Tyskland som exportnation hamnar i ljuset. Det är två nationer, Tyskland och Kina, som är stora exportörer med stora handelsöverskott. Och så har vi USA på andra sidan med stort handelsunderskott. De hamnar i skottgluggen i de eventuella förhandlingarna, eller de påslag som Trump förväntas genomföra när det gäller tariffer, säger han.
Konflikten i den tyska politiken, som nu resulterat i ett utlyst nyval, handlar också till stor del om landets skuldsättning – och huruvida Tyskland ska börja låna mer.
– Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har ingen bra relation till Trump och det ligger honom i fatet när tyskarna går till val. Man vill inte hamna på fel sida i strecket mellan vänner och fiender. CDU (tyska kristdemokraterna, reds. anm) har kanske en vinnande position i det avseendet, säger Claes Måhlén innan Katrine Kielos tillägger:
– Det är de som ligger på för att ha ett val så snart som möjligt. Ledaren av Kristdemokraterna ser ut att bli nästa förbundskansler. Det här är dramatiskt och kunde inte komma i ett sämre läge för Europa.