Mattsson om Meta-beslutet: ”Ett mycket oroande besked”

Facebook- och Instagram-ägaren Meta meddelar att de slopar sin nuvarande faktagranskning till förmån för en metod som liknar den Elon Musk infört på X.
”Ett mycket oroande besked”, enligt Thomas Mattsson, vice ordförande i publicistorganisationen Utgivarna.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmReporter EFN Finansmagasinet
Mark Zuckerberg och Thomas Mattsson. Foto: TT och Shutterstock
Publicerad: 7 jan. 2025, 20:18Uppdaterad: 7 jan. 2025, 20:18
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Det var tidigare i dag som Meta tillkännagav att de avskaffar sin nuvarande tredjepartsfaktagranskning. Enligt teknikjätten är det en del av en serie förändringar i företagets riktlinjer för innehåll.

– Det är dags att vi går tillbaka till våra rötter, som bygger på yttrandefrihet på Facebook och Instagram, säger företagets vd Mark Zuckerberg i en video.

Ett uttalande som Thomas Mattsson, vice ordförande i publicistorganisationen Utgivarna och styrelseledamot i Tidningsutgivarna, inte köper.

– Många kommer att se det här som en vinst för MAGA: som om att Mark Zuckerberg och Meta försöker ställa sig in hos Donald Trump och bli mer som Elon Musk och X. Det här handlar inte om ”yttrandefrihet”, det här är ett politiskt spel där det verkar som om sanningen inte längre är viktig för Meta. Vi vet ju redan sedan tidigare att Metas olika algoritmer inte stoppar fusk och bedrägerier, säger Mattsson.

Användarna sköter faktagranskningen

I stället ska bolaget gå över till en metod liknande den som Elon Musk har infört på X. I praktiken innebär det att användarna själva står för faktagranskningen.

– Det här är ett mycket oroande besked. Kom ihåg att Meta ökade ambitionerna med faktakontroll efter valet i USA 2016, då Donald Trump vann och Facebook kritiserades för att ha spridit mycket desinformation. Nu, just när Trump ska bli president igen, har Meta donerat en miljon dollar till hans installationsfest och dessutom tillsatt en republikansk politiker som global policychef och utsett en annan republikan som är vän till Trump som ny styrelseledamot. Att Meta flyttar sin innehållsprövning i USA från Kalifornien till Texas är förstås heller ingen slump, säger Mattsson.

”Skrämmande”

Zuckerberg själv hävdar att den externa faktagranskningen har varit för politiskt färgad, och att faktagranskarna, enligt honom, har ”förstört mer förtroende än vad de har byggt upp, särskilt i USA”. Meta meddelar även att man kommer att rekommendera mer politiskt innehåll på sina plattformar. Förändringar som kommer att implementeras gradvis, med början i USA.

– Jag har inget problem med att Meta ska tillåta mer innehåll om politik på sina olika plattformar och sympatiserar med utspelet om att det som får sägas i TV och i kongressen också bör få publiceras på Facebook. Men: det är faktiskt skrämmande att Meta framhåller X som en förebild, samtidigt som allt fler lämnar gamla Twitter på grund av hur X sjangserat under de senaste åren, säger Mattsson.

Gustav Tägtström
Gustav TägtströmEFN Finansmagasinet, Reporter[email protected]
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;