”Mest orolig blir jag när allt verkar gå bra”
"Mr Volvo" är död.
Pehr G Gyllenhammar hann med att vara en av de yngsta och äldsta företagsledarna i Sverige, och mer än de flesta däremellan.
Den 21 november avslutades ett 65 år långt yrkesliv när familjen meddelade att Pehr Gustaf Gyllenhammar gått bort 89 år gammal.
Efter juristexamen i Lund 1959 arbetade han på advokatfirmor hemma i Göteborg och i New York innan han slog in på pappan Pehrs bana. Tre år på försäkringsbolaget Amphion följdes av att han fortsatte vidare till Skandia och hann som 34-åring med att efterträda pappan som vd innan Volvo hörde av sig 1970.
Då möttes han av anklagelser om nepotism när han tog över som vd och koncernchef efter sin svärfar Gunnar Engellau.
Men den 36-årige Gyllenhammar kom att bli synonym med bolaget under en resa som varade i över 20 år.
Succéer och idéer
I 1970- och 80-talets Sverige var Volvo sedan länge i det närmaste en samhällsinstitution. PG Gyllenhammar hade stora idéer och inga problem med att ta stor plats. Det hade inte svenska folket några problem med att han gjorde heller. Nio gånger utsågs Volvobasen till Sveriges mest populära person.
– Jag gissar att det faktum att människor uppenbarligen hade sympati för mig, det var att jag var lite annorlunda i mitt sätt att tala och i min syn på arbete och arbetare, sa han till TT 2017.
Under hans ledning rullades storsäljaren Volvo 240 ut och tillverkades ända fram till 1993 trots det mindre smickrande epitetet "Sveriges snabbaste traktor" i samband med lanseringen 1974.
Alla idéer fick dock inte de slutresultat PG Gyllenhammar hoppades på.
1979 tvingades Volvo dra sig ur ett avtal om att sälja 40 procent av bolaget till norska investerare med notering på börsen i Oslo i utbyte mot 750 miljoner kronor och ägarandelar i norsk oljeindustri.
Det blev heller inget av planer på att utvidga verksamheten till tillverkning av sportutrustning eller läkemedel.
Maktkamp med Wallenberg
1977 kontaktade han Marcus Wallenberg och tog initiativ till en sammanslagning av landets två biltillverkare – Volvo och Saab-Scania. En affär så omvälvande att den fick avbrytas på hösten samma år efter utbredda protester inom bolagen. Volvo köpte dock in sig i Wallenberg-bolagen Atlas Copco och Stora Kopparberg, och Wallenberg i Volvo. När sonen Peter Wallenberg tog över efter Marcus död 1982 förändrades relationen tvärt och en maktkamp kom att utspela sig mellan dem, som slutade med att Wallenberg satte stopp för utvidgat samröre.
– Pehr Gyllenhammar och jag kommunicerade inte särskilt bra när vi började samarbeta i Atlas Copco och Stora Kopparberg. Det var bara så att han hade en uppfattning och jag en annan, har Peter Wallenberg sagt i boken "Den förlorade sonens återkomst".
Efter 13 år som vd övergick PG Gyllenhammar till rollen som styrelseordförande för Volvo 1983.
"Mr Volvos" sista affärsplan för biltillverkaren blev försöket till sammanslagning med franska Renault 1993.
Den 2 december vann Sören Gyll majoritet i styrelsen med löfte om att ställa in planerna och PG Gyllenhammar avgick med omedelbar verkan. Sex år senare köptes Volvo av amerikanska Ford.
Lämnar Sverige
Slutet på Volvo-eran blev början på en internationell karriär i fortsatt högt tempo.
Snabb framåtrörelse och förändringar var aldrig något negativt i PG Gyllenhammars värld.
Att behöva äta lunch och middag såg han som ett nödvändigt ont och slöseri med tid. Frukosten bestod av ett kex och en slät kopp kaffe. "Business as usual" gjorde honom oharmonisk.
– Mest orolig blir jag när allt verkar gå bra. Och mest stimulerad blir jag när problemen tornar upp sig, sa han i sitt sommarprat 2005.
Karriären post Volvo inleddes som konsult åt ett ryskt lastbilsbolag i spåren av Sovjetunionens kollaps. Men när PG Gyllenhammar erbjöd kunskap i form av säljkurser för att hitta kunder i stället för kapital fick han stryka på foten när amerikanska investerare dök upp med snabba pengar. Att det slutade med en konkurs för bolaget kort senare kom inte som någon överraskning.
1994 gick flyttlasset till ett hus hyrt i andra hand i England. Investmentbanken som anställt Gyllenhammar gick omkull efter några månader, men PG Gyllenhammar blev kvar i London med avstickare till bland annat New York och uppdrag för styrelser, försäkringsbolag och finansrådgivare. Staden blev huvudsaklig hemvist under merparten av de kommande åren.
2004 gjorde han comeback i svenskt näringsliv efter Jan Stenbecks död och tog plats i Kinneviks styrelse under Cristina Stenbecks första år vid makten.
Politiskt engagemang
Om PG Gyllenhammar inte redan befann sig i händelsernas centrum hade han inget emot att röra om i grytan.
2014 skrev han boken "Oberoende är stark" tillsammans med Anders Palmgren.
Fri från fingrar lagda emellan inleddes den med kapitlet "Det lönar sig att vara en kruka", där Gyllenhammar lade ut texten om vikten av att ta ansvar och risker.
– Smyger man undan och inte gör eller erkänner misstag så kommer man undan och det finns ju en rad ledare som inte har varit särskilt lyckade, sa han till TV4 i samband med boksläppet.
Han riktade även kritik mot statligt stöd till banksektorn, monarkin och oförmågan att rekrytera fler kvinnor till bolagsstyrelser. "En radikal renässansman" löd omdömet om honom när boken behandlades i SvD och recensenten kallade den "en av de bästa ledarskapsböcker jag har läst".
På 1980-talet hanns även politiken med, där han satt med i Folkpartiets styrelse och nämndes som en tänkbar efterträdare till Ola Ullsten. På äldre dagar beskrev han sig som "till vänster" inom den borgerliga alliansen, kallade den svenska politiken för "tyst och tråkig" och motsatte sig ett borgerligt samarbete med Sverigedemokraterna.
– Jag tycker att de är fascister, sa han till Sveriges radio 2018.
Flyttade till Kanada
2019 annonserade PG Gyllenhammar att ett nytt flyttlass förbereddes, den här gången till Toronto tillsammans med hustrun Lee Welton Croll, som han tre år tidigare fått dottern Barrett tillsammans med.
Hans fyra första barn – Cecilia, Charlotte, Oscar och Sophie – föddes innan karriären på Volvo inleddes, under äktenskapet med med Christina Gyllenhammar, socionom och medgrundare av brottsofferjouren, som varade fram till hennes död 2008.
PG Gyllenhammar hann med att vara både en av de yngsta och äldsta företagsledarna i Sverige. På 2010-talet var han ansvarig för Norden hos finansrådgivaren Rothschild och verksam i bland annat vindkraftsbolaget Arise.
– Jag var länge yngst. Har man länge varit yngst blir det svårt att inse att man plötsligt blivit äldst. "Arbetar du fortfarande?", frågar folk. Ja – jag har inte kommit på tanken att sluta. Jag har fortfarande stor aptit på livet, sa han i sitt sommarprat 2005.
Som 70-åring sammanfattade han resan – dittills.
– Jag har hittills haft ett färgrikt och intressant liv. Jag har haft tur helt enkelt. Men det hänger väl också ihop med att jag gillar livet. Jag njuter faktiskt av det i en blandning av rastlöshet, oro och glädje.
Han poängterade att han inte på långa vägar kände sig färdig.