”Modern till alla manier” – experten tror på en krasch
Bitcoin närmar sig 100 000 dollar.
CNBC:s expert Ron Insana är dock tveksam till den decentraliserade valutan och tror på en krasch.
”Jag kan inte låta bli att undra om kryptovalutor – snarare än artificiell intelligens – är modern till alla finansiella marknadsmanier”, skriver han i en krönika.
Bitcoin har rusat sedan Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet och närmar sig ett värde på 100 000 dollar.
På CNBC:s redaktion sitter Ron Insana och skakar på sitt huvud.
Han menar att bitcoin – trots sitt växande rykte som en tillgångsslag – ännu inte har etablerat sig som en fungerande valuta.
”Att priset på bitcoin skjuter i höjden innebär inte att kryptovalutan uppfyller kriterierna för att vara en valuta”, skriver han och fortsätter:
”De tre grundläggande egenskaperna hos pengar är: 1) Ett bytesmedel, 2) En räkneenhet, 3) En värdebevarare. Bitcoin – eller någon annan kryptovaluta – används inte i stor utsträckning för transaktioner. Faktum är att vissa experter uppskattar att bitcoin fortfarande huvudsakligen används för illegala aktiviteter eller för att föra ut pengar från länder med kapitalrestriktioner.”
”Verkligheten visar något annat”
Att bitcoin kommer att ersätta dollarn som världens reservvaluta, som förespråkare förutspår, har han svårt att se framför sig.
”Kryptoförespråkare hävdar att bitcoin kommer att ersätta dollarn som reservvaluta, men verkligheten visar något annat. Dollarn stärker sig mot andra valutor som euron, yenen och yuanen. Ironiskt nog kritiserar vissa centralbankers pengaskapande medan bitcoin ’bryts’ genom komplexa matematiska problem”, skriver Insana och fortsätter:
”Dessutom har den amerikanska dollarn redan digitaliserats genom globala betalningssystem, vilket gör behovet av ett alternativ som bitcoin överflödigt. Bitcoin kallas ibland för ’digitalt guld’, men fysiskt guld har nyligen överträffat flera tillgångsslag i tider av inflation och geopolitisk oro.”
Tror på en krasch
Att Donald Trump vill göra USA till ”världens kryptohuvudstad” ger han inte mycket för.
”En av de största ironierna är att den tillträdande presidenten Donald Trump vill göra USA till världens krypto-huvudstad. Denna idé står helt i motsats till den decentraliserade finansens principer. Ingen regering eller annan auktoritet styr krypto. Det är oberoende av policy och centralisering. Den verkliga frågan är: Behöver världen bitcoin, eller vill den bara ha den ledande kryptovalutan?”, skriver Insana och jämför den pågående kryptohysterin med nederländarnas jakt på tulpanlökar under 1600-talet.
”Behövde nederländarna – eller ville de bara ha – tulpanlökar på 1600-talet? De ville dem helt klart mer än de behövde dem. Resultatet blev att de bjöd upp priserna enormt. Den efterföljande kraschen under den nederländska ’tulpanmanin’, som historikern Charles Mackay kallade det, var spektakulär, även om dess ekonomiska påverkan var mindre än vad vissa har hävdat. Om bitcoin kraschade i morgon – och jag tror att en krasch är på väg – skulle många förlora stora förmögenheter, precis som tulpanhandlare gjorde i 1600-talets Holland. Men om jag fick satsa, skulle jag tro att ingen annan i världen skulle sakna det.”