”Mycket elände i Europa är redan känt och inprisat”
Ett fenomenalt börsår i USA och en urstark ekonomi fångar investerarvärldens blickar. Även om Wall Street förblir en favorit för många börsproffs ser några bedömare potential i Europa, med lägre värderingar, ett soligt Spanien och en möjlig bottenkänning som lockande faktorer.
– Det finns fortfarande lockelse i europeiska aktier ur ett prisperspektiv. Men ärligt talat så vill vi se mer fart i Tyskland och Frankrike för att verkligen vilja ta risken.
Så skriver den Köpenhamnsbaserade analysfirman Steno Research i en utblick inför 2025, där aptiten för investeringar i Europa verkar vara måttlig. Tidigare i december noterade Bank of Americas uppmärksammade förvaltarenkät rekordhög allokering till amerikanska aktier, samtidigt som optimismen över Donald Trumps inverkan på ekonomin är intakt.
Några börsrävar sneglar dock på vår sida av Atlanten:
– Investerarkåren förblir pessimistisk inför Europa, noterar Chris Wattling på analysfirman Longview, apropå att europeiska aktier gått betydligt sämre än amerikanska i år.
– Utsikterna för europeiska aktier är ändå intressanta, fortsätter han i ett färskt marknadsbrev.
Tror på återhämtning
Det beror på att ekonomiska indikatorer börjar se bättre ut, samt att flera länder i södra Europa visat på motståndskraft, resonerar Chris Watling.
– Det borde stödja en återhämtning inom bolagsvinster på medellång sikt.
Dessutom är mycket elände redan känt och inprisat, skriver Longview med hänvisning till politisk oro i Tyskland och Frankrike samt möjliga tullar från USA.
– Värderingarna i Europa är lockande mot den bakgrunden. Särskilt jämfört med de höga multiplar som råder i USA, skriver Chris Watling
”Möjlig uppsida”
Intesteringsjätten KKR, känd som en av världens största riskkapitalist-firmor, hyllar i en global prognos också den amerikanska tillväxten och pekar ut flera svagheter i den gamla världen.
– Däremot har Europa historiskt visat prov på handlingskraft under kris, skriver rapportförfattaren Henry McVey, en makronestor på KKR som hänvisar till en uppmärksammad varning från en tidigare ECB-chef som manat till krisinsikt.
– Därför ser vi en möjlig uppsida för tillväxt om några av reformerna i Mario Draghis rapport implementeras.
Även Apollo, en annan amerikansk investeringsjätte med inriktning på krediter, påpekar att USA ligger före.
– Makroutsikterna är för närvarande enkla. USA:s ekonomi är stark och Europas är svag, skriver Apollos chefsekonom Torsten Slok i en analys.
Men det finns viktiga nyanser, tillägger han.
– Kärnländer som Tyskland och Frankrike är svaga, medan länder i periferin, som Spanien, Portugal och Grekland, står starka.
”Tillbaka till sitt historiska mönster”
Maximilian Uleer, strateg på Deutsche Bank, noterar i en text att europeiska aktier brukar stiga efter den första räntesänkningen från ECB. Centralbanken sänkte räntan i juni. Men då hade aktier redan gått starkt. Sedan har ett halvår av sidledes rörelse följt. Samtidigt har ytterligare sänkningar från ECB blivit ett allt troligare scenario.
– Vi tror att marknaden kommer att gå tillbaka till sitt historiska mönster, skriver Maximilian Uleer med hänvisning till den 20-procentiga uppgång som brukar följa räntesänkningar från ECB.
– Det är ännu en orsak till att vara positiv till europeiska aktier in i 2025.