Nödläget avblåst i Sydkorea
Nödläget och krigslagarna i Sydkorea dras tillbaka.
Beskedet från presidenten att ändra sitt beslut kom strax efter kl. 20.30 svensk tid.
Ledamöter i det sydkoreanska parlamentet röstade under tisdagskvällen för att presidenten skulle upphäva beslutet om krigslagar i landet – men fick nej av landets militär, som meddelade att man endast kommer att agera utifrån ett nytt beslut från presidenten Yoon Suk Yeol, enligt sydkoreanska YTN.
– Det finns ingen anledning att deklarera krigslagar. Vi kan inte låta militären styra landet. President Yoon Suk Yeol har bedragit folket. Hans illegala utlysande av nödlagar är inte giltigt, sa oppositionsledaren Lee Jae Myung enligt New York Times.
Protester rasade i huvudstaden Seoul med krav om att upphäva beslutet om nödlagar och militära specialstyrkor sattes in i landets parlamentsbyggnad, uppger bland andra BBC och SVT.
Enligt BBC sågs militära specialstyrkor lämna parlamentsbyggnaden strax efter kl. 18.00 svensk tid.
Strax efter kl. 20.30, svensk tid, kom beskedet från president Yoon att han drar tillbaka beslutet.
Det var första gången ett nödläge med krigslagar använts i landet sedan militärstyret avskaffades för ett 40-tal år sedan.
Yoon Suk Yeol fattade beslutet efter en politisk strid mot oppositionen, som innehar majoriteten i parlamentet.
"Blixt från klar himmel"
Yoon, som leder högerpartiet Han Dong-hoon, anklagade sina politiska motståndare för att försöka tvinga till sig regeringsmakten och sympatisera med Nordkorea.
– Det kommer som en blixt från klar himmel. Jag är chockad över vad som händer, säger Aidan Foster-Carter, koreaanalytiker vid Leeds University till BBC.
– Läget i parlamentet har varit låst för att oppositionen kontrollerar det och oppositionen är populärast i opinionen. Yoon är den minst populära presidenten i modern demokratisk historia i landet.
I april i år vann den liberala oppositionen i Sydkorea en jordskredsseger och kontrollerar sedan dess 175 av parlamentets 300 platser, vilket begränsat presidentens handlingsutrymme avsevärt.
Parlamentet röstade mot presidentens beslut med siffrorna 190–0.