LIVE Börslunch

Nytt kabelbrott utanför Taiwan: ”Oroande”

TAIPEI/EFN: Taiwanesiska myndigheter misstänker att det Kinaägda fartyget Shunxing-39 medvetet skadade delar av kabelsystemet Trans-Pacific Express, som förbinder USA med Taiwan och ett antal andra länder i Asien. Taiwans digitaliseringsambassadör Audrey Tang säger till EFN Finansmagasinet på plats i Taipei att incidenter som denna är oroande, men att Taiwan inom kort kommer att ha byggt upp en robust och decentraliserad kommunikationsinfrastruktur som kommer att klara av ännu värre kriser.

Anders Frick
Anders FrickRedaktör/Reporter EFN
”Gråzonsaktiviteter inriktade på att förstöra kritisk infrastruktur, som kabelklippning, är oroande men hanterbara med rätt begränsningsstrategier”, säger Audrey Tang, Taiwans digitaliseringsambassadör och tidigare digitaliseringsminister, till EFN Finansmagasinet.
”Gråzonsaktiviteter inriktade på att förstöra kritisk infrastruktur, som kabelklippning, är oroande men hanterbara”, säger Audrey Tang, Taiwans digitaliseringsambassadör och tidigare digitaliseringsminister, till EFN Finansmagasinet. Foto: Anders Frick
Publicerad: 6 jan. 2025, 15:11Uppdaterad: 7 jan. 2025, 03:36
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Det var i fredags som delar av det undervattensförlagda kabelsystemet förstördes av fartyget Shunxing-39. Enligt fartygsdata från Marinetraffic har Shunxing-39 åkt fram och tillbaka över ett stort antal kommunikationskablar som ligger i havet norr om Taiwans huvudstad Taipei, och en av dessa skadades. Fartyget har kamerunsk flagg, men ägs av ett Hongkongbolag vars företrädare är från Kina, och taiwanesiska myndigheter misstänker att fartyget medvetet skadade kabelsystemet i hybridkrigföring – på liknande sätt som nyligen skedde i Östersjön. Taiwan har nu bett myndigheter i Sydkorea att hjälpa till med utredningen och att förhöra besättningen, eftersom det är till Sydkorea som Shunxing-39 just nu är på väg.

Enligt fartygsdata från Marinetraffic har Shunxing-39 åkt fram och tillbaka över ett stort antal kommunikationskablar som ligger i havet norr om Taiwans huvudstad Taipei.

Men den här gången var Taiwan bättre förberedda än i februari 2023 då två undervattenskablar mellan Taiwan och ögruppen Matsu skadades av kinesiska fartyg inom loppet av en vecka. Då tvingades de 13.000 invånarna på Matsu förlita sig på kommunikation via mikrovågs- och satellitlänk under nästan två månader.

Jämfört med den incidenten var det senaste kabelbrottet klart mindre allvarligt – det säger Taiwans digitaliseringsambassadör Audrey Tang till EFN Finansmagasinet.

"Kabelbrott har blivit vanligare"

– Incidenter med kabelbrott har blivit vanligare, och Taiwan ser detta som en del av en växande trend av "gråzonsaktiviteter" – handlingar som orsakar skada utan att direkt eskalera till konflikt. Även om redundans och omdirigering av datatrafiken minimerar skadorna från enstaka avbrott, är hotet från flera samtidiga kabelbrott fortfarande betydande, säger Audrey Tang.

Hon var tidigare digitaliseringsminister i Taiwan och arbetade då med att stärka Taiwans digitala infrastruktur.

– I Taiwan har vi jordbävningar hela tiden och därför har vi nu redan mer än 700 satellitmottagare utspridda över Taiwan. Problemet är dock att satelliternas bandbredd är begränsad, och i en katastrofsituation kan nätet bli överbelastat. Om vi kan hålla det mesta av den inhemska kommunikationen inom landet, så kan vi reservera satellitkapaciteten för viktig internationell kommunikation. Detta var en av prioriteringarna jag satte som minister, säger hon.

Shunxin-39
En nytagen bild på Shunxin-39. Foto: Taiwan Coast Guard Administration.

Audrey Tang förklarar att Taiwan redan är väl förberedda för allt från jordbävningar till kabelbrott på undervattenskablar. Inom de närmaste månaderna kommer tre kraftfulla molntjänstleverantörer, så kallades ”hyperscalers”, att vara igång i Taiwan, vilket minskar riskerna ytterligare.

– Då tror jag att de flesta internettjänster kommer att köras på dessa tre "hyperscalers", och så uppnår vi vad vi kallar kommunikationsresiliens, säger hon.

Hur många kablar måste förstöras för att Taiwan ska försättas i en riktigt utmanande kommunikationssituation?

– Om vi styr om majoriteten av den inhemska kommunikationen inom Taiwan så kan vi skydda oss bättre. Dessutom förstärker vi nya kablar med ytterligare tekniska lösningar. Målet är att säkerställa att även om de flesta av de utgående kablarna klipps, så kommer inhemska videokonferenser och annan kommunikation fortfarande att fungera. Sabotage är alltid möjligt om någon är tillräckligt beslutsam, men då blir det en fråga om att öka kostnaden för dem att göra det, säger Audrey Tang.

Anders i Taipei
EFN Finansmagasinets reporter Anders Frick på plats i Taipei.
Taiwans digitaliseringsambassadör Audrey Tang.
Kvällsutsikt i Taipei.
Tunnelbanan i Taipei
Audrey Tang på plats i Tamsui i de norra delarna av Taipei. Foto: Anders Frick
TaiwanKina
Anders Frick
Anders FrickEFN, Redaktör/Reporter [email protected]
Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;