Över 100 nordiska börsbolag hotas av nya EU-regler

I Danske Banks rapport noterar banken att 144 nordiska börsbolag hotas av böter av EU:s nya regelverk för att bekämpa skogsskövling.

Mathilda Svensson
Mathilda SvenssonReporter EFN
Avskogning. Amazonas.
Globalt står EU-länderna för 19 procent av konsumtionen av varor kopplade till skogsavverkning. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Publicerad: 15 okt. 2024, 14:47Uppdaterad: 15 okt. 2024, 15:08

EU har tagit fram ett nytt regelverk, EUDR, för att bekämpa skogsskövling i bland annat Amazonas. I en färsk rapport noterar Danske Bank att regelverket skulle kunna slå mot åtminstone 144 nordiska börsbolag där intäkter för åtminstone 132 miljarder euro ligger i riskzonen.

Enligt banken har livsmedels- och köttindustrin den högsta intäktsrisken om 22 miljarder euro på grund av deras beroende av soja, palmolja och nötkött. Samtidigt kvarstår utmaningen att uppnå full spårbarhet där få bolag i dag kan redovisa råvarans ursprung till 100 procent, skriver banken i rapporten.

EUDR beskrivs som den första i sitt slag som även tar in ett finansiellt perspektiv då företag riskerar att uteslutas från EU-marknaden eller böter om reglerna inte följs.

Implementeringen pausad efter kritik

"Flera livsmedelsproducenter använder sig av certifiering, men detta är inte tillräckligt för att möta kraven i den nya EU-regleringen som kräver transparens i hela värdekedjan. Så antingen får man använda andra marknader där problemet med avskogning är mindre eller öka kontrollen och administrationen av värdekedjan", skriver Danske Bank i rapporten.

Mellan 1990 och 2020 avverkades omkring 420 miljoner hektar skog, vilket motsvarar 10 procent av världens skog. Globalt står EU-länderna för 19 procent av konsumtionen av varor kopplade till avverkningen som innefattar bland annat viktiga råvaror som kaffe, palmolja, soja, boskap, kakao och vete.

Nordiska livsmedelsproducenter har högst exponering mot det nya regelverket, varav 45 procent består av svenska bolag. Efter kritik från näringslivet har implementeringen av regelverket pausats.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;