Vändning för metallpriser trumfar förtroendebotten

Är det inte det ena så är det andra. Det gäller inte minst en nybliven hundraåring vars operationella problem avlöser varandra, men där den pressade värderingen och konjunkturutsikterna ändå kan skapa ett köpläge.

Ellinor Beckett
Ellinor BeckettAnalysredaktör EFN
Boliden. Foto: TT

Boliden utvinner koppar, zink, guld, silver och bly. Foto: TT

Publicerad: 1 okt. 2024, 24:00Uppdaterad: 1 okt. 2024, 07:30

Å ena sidan en stark efterfrågan på flera av metallerna som Boliden utvinner – framför allt koppar som är absolut nödvändig för den ökade elektrifieringen. Å andra sidan återkommande plumpar i form av förseningar, fördyrade projekt och eldsvådor.

Koppar i supercykel

Boliden har knappast gått från klarhet till klarhet de senaste åren, trots att kopparpriset är inne i en så kallad supercykel. En supercykel betyder att efterfrågan är strukturell och att priset inte sjunkit under lågkonjunkturen enligt det mönster som basmetaller brukar ha över en cykel.

Inom Boliden finns hela värdekedjan, från att hitta metallerna i jorden till att återvinna dem. Däremellan bryts de och produceras. Mest koppar, guld och zink, men även silver, nickel och bly. Ungefär tre fjärdedelar av vinsten kommer från smältverken, resten från gruvorna. Rönnskärsverken utanför Skellefteå är Sveriges enda smältverk för utvinning av basmetaller och är världsledande på återvinning av elektronik.

Gillar man kopparexponeringen finns renare bet i form av Lundin Mining. Boliden har dock endast gruvor i Norden och på Irland vilket minskar den politiska risken.

Ibland kan man tycka att betydelsen av starka ägare ”av kött och blod”, för att använda ett i sammanhanget slitet uttryck, kan vara överdriven. Det finns gott om välskötta bolag där institutionella investerare dominerar ägarlistan. Men Boliden är kanske det perfekta exemplet när det inte är så bra för ett bolag att vara ägt av idel fond- och pensionsbolag.

Största ägare

Kapital/röster

Blackrock

6,8%

Vanguard

4,2%

Swedbank Robur

3,8%

Handelsbanken Fonder

2,4%

AMF Pension & Fonder

2,2%

Källa: Holdings

Med återkommande operationella problem kan man spekulera ifall ledningsförändringar skulle kunna ändra marknadens syn på aktien, åtminstone verkar vissa tycka det, men frågan är alltså om det överhuvudtaget ligger i korten.

Stora investeringar väntar

Boliden har helt nyligen lämnat in en ansökan om att återstarta gruvan i Laver i Älvsbyns kommun. Det skulle i så fall bli det största gruvprojektet i svensk historia med en investering om 20 miljarder kronor. Trots den gigantiska prislappen kan det vara en vettig satsning, eftersom efterfrågan på koppar väntas vara hög framöver.

Då får man hoppas att brytningen blir mer framgångsrik än den var på 30-talet, då hade Boliden gruvan öppen i endast tio år innan den slog igen. Husgrunderna från byn som så kortvarigt låg kring gruvan finns kvar där än.

År

2022

2023

2024E

2025E

2026E

Omsättning (mkr)

86 437

78 554

83 450

90 159

93 398

Rörelseresultat (mkr)

15 895

8 287

11 367

11 673

13 823

Vinst per aktie (kr)

45,37

22,21

30,18

31,95

38,95

P/E

9,7

12,6

11,4

10,8

8,8

Källa: Börsdata/Factset

Mer moderna exempel på projekt som stött på patrull och blivit dyrare än beräknat är koppargruvan Aitik i Gällivare och irländska zinkgruvan Tara, som precis öppnats upp igen. Det är den typen av avbräck som även i framtiden riskerar att det blir fortsatta nedställ i kursen.

Boliden håller på att lämna en investeringstung period bakom sig och väntas få ett positivt fritt kassaflöde 2025. Under samma period väntas efterfrågan på basmetaller stiga. Det finns såklart en tydlig korrelation mellan Bolidens aktiepris och kopparpriset.

Marknadens förtroende för ledningen sviktar

Att äga aktier i råvarubolag är att vara i händerna på omständigheter som bolaget självt inte kan kontrollera fullt ut. Då gäller det att ha förtroende för att ledningen kan parera och kommunicera på ett bra sätt. Marknaden tycker helt klart att Boliden har lite kvar att bevisa på den fronten. Men det kan också svänga snabbt när det kommer till den typen åsikter.

År

2022

2023

2024E

2025E

2026E

Utdelning/aktie (kr)

26,50

7,50

9,30

10,51

13,09

Direktavkastning (%)

6,0

2,7

2,7

3,1

3,8

Källa: Börsdata/Factset

Aktien handlas nu under 12 gånger den förväntade vinsten för nästa år, trots en uppgång senaste veckan på över 10 procent. Det finns en potential i att man kanske skulle kunna ta ett högre pris för sina metaller eftersom Bolidens koldioxidavtryck är mindre och att metallerna inte utvinns i länder med politisk risk.

Att det gäller att skilja på bolag och aktie är en klyscha, men passar väl in på Boliden. Min analys sträcker sig på ett år. På den tiden kan råvarupriserna mycket väl sticka i väg – och då gör Bolidenaktien förmodligen det också från dessa nivåer, som skulle kunna vara en botten orsakad av såväl konjunktur som en sjunkande efterfrågan på elbilar. Det räcker för att det ska bli en köprekommendation. Lyckas ledningen återfå lite förtroende blir det ett plus.

Boliden

Börsvärde: 94,2 miljarder kr

Aktiekurs: 344,50 kr

Rekommendation: Köp på 12 månaders sikt

För: Efterfrågan på basmetaller väntas öka nästa år och Bolidens aktie har en tendens att stiga över en metallpriscykel.

Emot: Få saker talar för att de återkommande och dyra missarna kommer att utebli framöver. Dessutom finns en dollar- och metallprisrisk.

Boliden
Ellinor Beckett
Ellinor BeckettEFN, Analysredaktör

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;