Ekonomikanalen

”2019 kommer bli mer avgörande än 1989”

Enligt författaren och journalisten Anne Applebaum kommer 2019 bli ett mer avgörande år för västvärlden än det dramatiska 1989.

Anne Applebaum vann Pulitzerpriset 2004 för sin bok Gulag. Applebaum är en amerikansk journalist och författare som bor i Polen. Hon är även historiker och expert på geopolitisk risk.

I denna intervju av Katrine Marçal förklarar Anne Applebaum att hon är mycket orolig över vad som händer i världen just nu, ekonomiskt och politiskt. En global maktkonflikt kan eskalera till något allvarligt:

”Jag skulle vilja att folk förstod att det inte är uteslutet. Det är inget som försvann när vi skapade EU och FN”, säger hon.

Applebaum varnar även för att en konfederation som EU aldrig har överlevt över tid.

Den typ av politisk retorik som bland annat Donald Trump står för är ett annat orosmoln, menar Applebaum. En retorik där det handlar om att bygga upp sitt eget varumärke och sitt eget ego.

Välstånd och tillväxt är inte alltid det enda ekonomiska målet för dagens nationalistiska regeringar, det kan vara att bygga upp den egna staten. Pendeln svänger från privatiseringar till nationaliseringar.

Anne Applebaum manar till slut folk att inte ta demokratin för given. Tvärtom är det något vi nu måste arbeta aktivt för att behålla.