Ekonomikanalen

Bygga pool – en våt dröm som kan löna sig

I år har det byggts pooler som aldrig förr i Sverige. Ändrade semestermöjligheter och att fler stannar hemma ligger bakom boomen. Även om kostnaden lätt springer i väg kan det bli en god investering i slutändan.

Enligt organisationen Svenska badbranschen har försäljningen av hemmapooler ökat med över 55 procent jämfört med i fjol.

EFN har träffat poolkonsulten John Jonsson som berättar om vad som gäller om du är sugen på att skaffa dig en egen bassäng.

I regel behöver du inget bygglov för en pool, men det är bra att kontakta byggnadsnämnden för att ta reda på vad som får göras. Om planen är att använda det allmänna vatten- och avloppsnätet kan det krävas en anmälan.

Det går att anlägga en pool från omkring 300 000 kronor. ”Om man vill bygga en pool som håller lika länge som ett hus får man räkna med att öppna plånboken lite mer”, säger John Jonsson.

Enligt honom får du igen dina satsade pengar - åtminstone om du bor i förorter till storstäderna. ”Sen finns det fall där mäklaren har sagt att värdet på huset har ökat mycket mer än vad själva investeringen var”, berättar Jonsson.

Han delar också med sig av sina bästa tips till dig som ska bli med pool. Till att börja med tycker han att det är viktigt att du inte stressar fram vare sig beslut eller byggande.

Vidare så anser han att det är viktigt att ha marginal i budgeten. Om den går att tänja är det lättare att nå målet.

”Var noga med vad du väljer - det är ett långt projekt”, är John Jonssons avslutande råd.

Redaktör: Petra Bergman