Den ofrivillige entreprenörens kamp

Att starta en flygsökssajt är en ordentlig utmaning i sig. Branschen är ett getingbo med stenhård konkurrens. Men för Avionero har utmaningarna varit så många fler.

Från början handlade det om att lösa tekniska problem kopplade till visionen om att skapa en sajt med friare och bredare sökmöjligheter än vad som funnits så långt. Men sedan kom även en rad världshändelser att med närmast kirurgisk precision skjuta ner alla försök att lansera tjänsten.

För grundarna Lars Kristensson och den i exil varande ryssen Anton Tyulenev har det varit en åtta år lång kamp för överlevnad sedan bolaget bildades i Malmö 2015.

”Jag har gått genom depressioner, separationer och misslyckanden på vägen”, säger Lars Kristensson, som inte ens ser sig själv som entreprenör i grunden.

”Det var något jag blev av nödvändighet”, säger han.

Efter att Avionero vid ett flertal tillfällen varit nära konkurs har 2023 varit det hittills ljusaste året för bolaget. En vändpunkt blev när en av de anställda lyckades hitta ett sätt att fånga upp ressugna internetsurfare betydligt tidigare än vad som varit möjligt så långt.

”Det har varit ett fullständigt genombrott”, säger Lars Kristensson.

Nu är planen att vända till vinst nästa år.

”Nästa steg nu är att säkra upp den sista finansieringen som behövs för att vi ska kunna ta oss till att bli ett profitabelt bolag.”

Det är en uppsluppen och optimistisk Lars Kristensson som EFN träffar på kontoret i Malmö hösten 2023 men samtidigt konstaterar han att hur det än går har det inte varit värt det personliga priset han fått betala.

”Jag hade inte gjort om det”, säger han.

Redaktör: Jonas Frändén