Till startsidanTill startsidan

Turbulenta tider för gamingbolag

EFN Marknad fokuserar denna gång på datorspelsbranschen. Gäster i programmet är Lars Wingefors, vd för Embracer Group och Carl Armfelt, förvaltare på Tin Fonder.

Lars Wingefors räknar med att datorspelsbranschen inte växer under 2021 efter ett 2020 där tillväxten till stor del berodde på pandemin. 2022 spås branschen växa igen. Däremot räknar Wingefors med att Embracer växer även i år:

”Vi räknar med att ha en högre tillväxt än branschen och en bra organisk tillväxt innevarande räkenskapsår”, säger Lars Wingefors.

Men allt är inte frid och fröjd för Embracer. Bolaget fick utstå mycket kritik när trailern för den nya upplagan av spelet Saints Row lades ut. En kritik som bottnar i att spelet enligt fansen har blivit för politiskt korrekt.

Wingefors tar allvarligt på den kritiken och effekterna det kan få. Han vill i intervjun inte konkretisera hur mycket detta kan komma att slå mot Embracers intäkter. Samtidigt lyfter han fram just såna här problem när det gäller stora satsningar som en av riskerna med investeringar i Embracer.

Ett annat bolag inom dataspelssektorn som har haft problem nyligen är Enad Global 7 (EG7). En kvartalsrapport och en efterföljande vd-intervju av Dagens Industri som gjorde marknaden besviken ledde till att aktien rasade med 25 procent och att vd:n Robin Flodin lämnade bolaget.

Carl Armfelt ser allvarligt på den förtroendekris som EG7 nu befinner sig i. Han berättar att Tin Fonder under en tid jobbat aktivt med frågan:

”Vi har aktivt hela det här året drivit frågan att vi gärna vill se att man stärker upp management. Antingen att byta vd eller att komplettera med fler talanger på toppnivå”, säger Carl Armfelt.

Tin fonder står i valet och kvalet med hur de ska göra med sitt långsiktiga ägande i EG7. Det är mycket upp till bolaget att ta tag i företroendeproblemet.

I programmet förklarar Armfelt också hur Tin Fonders modell för att utvärdera bolag ser ut. Modellen är till stor del datadriven och när det gäller gamingbolag fokuserar den mycket på att mäta försäljning och engagemang.

Dessutom diskuteras danska Trustpilot och så spår Armfelt en stark period för spånnande hälsobolag.

Programledare: Ara Mustafa