Ekonomikanalen

Batljan: ”Börsbolag är inte till för byråkrater”

Fastighetbolaget SBB:s vd Ilija Batljan har stora planer för bolaget han både är vd för och är störste ägare i. Det berättar han i EFN Marknad.

SBB:s marknadsvärde ligger i dag, fem år efter att det grundades, på 50 miljarder kronor. Detta är vd:n inte nöjd med.

”Vi har som ett mål att vi ska upp till 125 miljarder men för att uppleva den här ultimata friheten som jag letar efter tror jag att det måste vara cirka 250 miljarder”, säger Ilija Batljan.

Han vill också att dagens 80 000 aktieägare ska växa till åtminstone 500 000.

Batljan ser sig som en entreprenör och bolagsbyggare men inte som en särskilt bra investerare. Att han är en driven entreprenör ser han som en viktig orsak bakom SBB:s framgång. Och när han slutar vara det då har han en plan för bolaget:

”När man är entreprenör då jagar man på och när man blir etablerad då blir man rädd för allt. Där vill jag inte hamna. Utan när jag börjar bli rädd då ska jag lämna stafettpinnen till någon som är yngre.”

Hållbarhet är viktigt för SBB och för alla bolag menar Batljan. Han är övertygad om att SBB kommer vara ett klimatpositivt bolag innan 2030.

Anledningen till att bolag ska fokusera på hållbarhet, eller på något annat, är solklar enligt Ilija Batljan. Allt handlar om att fokusera på aktieägarnas bästa:

”Min uppgift är inte att vara politiker eller byråkrat. Min uppgift är att leverera högsta möjliga avkastning till mina aktieägare.”

Batljan menar att en del krav som ställs på bolag när det gäller rapportering bland annat går för långt och detta gör honom upprörd:

”Det är en stor risk för samhällsekonomin med den här jakten på någon slags politisk korrekt balans, det är livsfarligt!”

Batljan har nyligen gått in som ägare i Odd Molly, som ska göras om från ett modebolag till ett fastighetsbolag. Han ser detta som ett bevis på när kapitalallokering via börsen fungerar som bäst. Målet är att Odd Molly kommer ha logistikfastigheter till ett värde av 20 – 25 miljarder kronor inom fem år.

Programledare: Albin Kjellberg