Ekonomikanalen

Då startar nästa tjurmarknad

Oktober har varit tuff för börsen. Från mitten till slutet av månaden föll OMXS30 med över åtta procent. Samtidigt är småbolagsindexet på First North ner omkring 20 procent sen i augusti.”Det är lång tid, tre månader. Covidkraschen var ju till exempel över på sex veckor.

Det har varit riktigt trista månader generellt, men kanske primärt som svensk investerare eftersom vi ju inte har de här techbolagen som USA har”, säger David Bagge investerare, medgrundare av Marketmate, i dagens EFN Marknad.Men även om bolagens rapporter den senaste tiden har varit svaga menar David Bagge att folk också har blivit lite väl negativa.

När den amerikanska centralbanken Federal Reserve indikerade att de kanske har höjt färdigt sin styrränta för den här gången blev det mycket riktigt lite av ett lättnadsrally på börsen.”Det är inte bara sju techbolag som har dragit uppåt, utan vi har haft en ganska bred uppgång”, säger han i programmet.

I närtid tror David Bagge på en volatil men positiv börs – egentligen ända fram till januari. Då kan det dock vända nedåt igen, enligt hans långa scenario.”Det blir då mycket drivet av att konjunkturen förändras och att vinsterna ger vika. Om detta scenario skulle stämma så toppade börserna i januari 2022, och så bottnar de då kanske i juni.

Sen tror jag att vi är igenom den här 2,5 år långa konsolideringen, och står inför en bredare uppgång, där det inte bara är Nasdaq som drar börsen uppåt, utan där också konjunkturen förbättras, räntorna är på en annan nivå och vi börjar få framtidstro igen”, säger David Bagge i EFN Marknad.

Programledare: Albin Kjellberg

Relaterade ämnen