Ekonomikanalen

Hetaste placeringstipsen inför 2021

Börsoptimismen spirar inför 2021. Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank och Sebastian Hallenius, förvaltare på Länsförsäkringar, håller till stor del med i detta.

Maria Landeborn lyfter ändå ett varnade finger till alla småsparare. Det är långt ifrån säkert att det blir lika enkelt att prestera en avkastning som är värd att lyfta fram på sociala medier nästa år som i år.

För att undvika att drabbas av sparhybris har hon tre råd. Undvik att ha fel kapital på fel ställe, semesterkassan ska inte investeras på börsen. Titta inte för ofta på hur börsen går och sätt upp ett brett månadssparande i fonder i botten.

Vad ska man då ha i sin portfölj nu när 2021 närmar sig?

Sebastian Hallenius rekommenderar ökad exponering mot tillväxtmarknader och europeiska småbolag samt minskad exponering mot långa räntefonder.

Maria Landeborn räknar med att den pågående pandemin kan få digitaliseringsbolag att gå stark ett tag till men förespråkar ändå en ökning i cykliska branscher som industri och bank.

Att de stora riskerna inför 2021 ligger på vaccinsidan är båda överens om. Om det inte går så bra som alla verkar ha räknat med så kan börsen vända nedåt.

Annat som lär påverka börserna är företagens investeringar och centralbankernas agerande.

Programledare: Albin Kjellberg

Relaterade ämnen

Personer

Maria Landeborn

Sebastian Hallenius