Ekonomikanalen

Två köpvärda bolag med djupa vallgravar

Johan Svahn, global aktieförvaltare på Nordea, tipsar om tre aktier. Två av dem har byggt upp vad som brukar kallas en moat.

Moat är engelska för vallgrav. En ekonomisk vallgrav uppstår när ett bolag har en teknologi eller någon annan fördel som är svår för konkurrenter att kopiera. Detta innebär att företaget kan skydda sin marknadsandel och sina marginaler.

Ett företag med en sådan vallgrav enligt Johan Svahn är Mastercard. Även om aktien inte är billig nu så har aktiekursen fallit och det kan vara ett bra läge att gå in menar han.

Ett annat bolag med en vallgrav är svenska Epiroc som tillverkar maskiner och utrustning för gruvdrift. Bolaget har cirka 35 procent exponering mot guld och Johan Svahn ser aktien som intressant eftersom han räknar med ett stigande guldpris.

Det tredje tipset i programmet är inte ett Moat-bolag utan ett bolag med lite högre risk men som är felvärderat enligt Svahn. Dett handlar om det amerikanska bolaget Welbilt, som tillverkat köksutrustning till restauranger.

Programledare: Ara Mustafa