Ekonomikanalen

Fastighetsbolagen du ska köpa nu

Fastighetsbolag och fastighetsaktier har varit i fokus under några månader. Hur illa ställt är det och vad händer framöver? Det diskuteras i detta avsnitt av EFN Marknad.

Gäst i studion är Peter Norhammar, förvaltare för NRP Anaxo Nordic m2. Han menar att kurserna för fastighetsbolagen generellt fallit omotiverat mycket den senaste tiden.

“Det är naturligtvis oerhört frustrerande att se börskurserna fullständigt slaktas på det här sättet”, säger Peter Norhammar.

“Ännu mer frustrerande blir det ju när jag tycker att jag upplever en stor skillnad mellan aktiemarknaden och verkligheten”, fortsätter han.

Oron för hur stigande räntor på obligationsmarknaden ska slå mot fastighetsbolagen är överdriven menar Norhammar.

Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs Fastigheter, vittnar om att bolaget trots pandemi har slagit rekord på rekord de senaste åren när de gäller uthyrningsgrad. Däremot finns det givetvis utmaningar för branschen i form av bland annat stigande räntor och skenande elpriser.

Peter Norhammar menar att tiderna när det har gått att som aktieägare tjäna pengar på nästan vilken typ av fastighetsbolag som helst är över. Han föredrar bolag som äger fastigheter med hög avkastning, som till exempel lager- och logistiklokaler. Några bolag som Norhammar gillar är NP3, Emilshus, Wihlborgs, Diös och Swedish Logistic Property (SLP).

Mardrömsscenariot för fastighetsbolagen hade varit om vi hamnar i stagflation, där centralbanker fortsätter att höja räntorna kraftigt samtidigt som konjunkturen viker ned rejält. Detta är dock inget han räknar med ska hända och om det skulle göra det finns det bolag som sitter värre till än fastighetsbolagen.

En aktuell storaffär inom fastighetssektorn är Akelius köp av en storpost i Castellum från Rutger Arnhult. Norhammar hyllar Akelius köp som innebär en satsning på högre avkastande kontorsfastigheter.

“Det ser ut som Akelius gjort det briljant när det gäller tajming. Nästan spöklikt bra”, säger han.

Programledare: Albin Kjellberg