Ekonomikanalen

Bubbelvarning och baksmälla orosmoln under 2021

Räntan och inflationen är de viktigaste parametrarna att hålla koll på som investerare i dag. Det hävdar industrikoncernen Volatis styrelseordförande Patrik Wahlén i EFN Marknad.

Om bolag är billiga eller dyra beror på vad man tror om ränteläget. Patrik Wahlén är själv kluven i den frågan.

Wahlén tror att ekonomin och börsen säkert kan fortsätta gå bra men samtidigt gnager en oro:

”Det känns som att Riksbanken och politikerna har bjudit in oss på efterfesten till efterfesten där det är fri champagne och alla bara skrålar. Men någon gång ska vi betala tillbaka allt det här. Så jag är lite orolig över baksmällan”, säger han.

Stock picking kommer bli viktigare framöver menar Patrik Wahlén och det gäller att leta efter bolag med uthålliga vinster.

ESG är jätteviktigt säger Wahlén men han är lite skeptisk till att det gått inflation i själva etiketten ESG och att det därför finns en bubbelvarning där.

När det gäller industrikoncernen Volati berättar styrelseordföranden att de räknar med att fortsätta göra ett par förvärv per år och att man aldrig vet när ett större sådant dyker upp. Då bolaget är skuldfritt nu så räknar de med att dela ut pengar i år.

Programmet avslutas med en uppdatering om den digitala valutan som har haft en dramatisk tid med kraftigt stigande pris men även plötsliga prisfall.

Eric Wall, investeringschef Arcane Assets, menar att bitcoin inte är något för nervösa småsparare.

Att intresset från stora kapitalförvaltare för bitcoin ökar tyder samtidigt på att den digitala valutan kan vara på väg att mogna menar Eric Wall.

Wall svarar även på frågan vad som händer med bitcoin när innehavaren dör.

Programledare: Albin Kjellberg och Ara Mustafa