Ekonomikanalen

Två små spännande bolag med stor uppsida

2022 var ett riktigt dåligt år för börsens minsta bolag, de som benämns micro cap-bolag. Innebär det att 2023 kan bli ett bra år? Det diskuteras i säsongspremiären av EFN Marknad när Oscar Karlsson, förvaltare på Enter Fonder, är gäst i studion.

Oscar Karlsson bjuder även på två konkreta aktietips. Dels CTT Systems, världsledande inom avfuktning inom flygbranschen och dels stängselbolaget Troax.

Långsiktighet är viktigt när det gäller alla investeringar men när det gäller de små och ofta mindre likvida bolagen inom micro cap är det extra viktigt att ha detta i åtanke menar Karlsson.

De bolag som passar in i fonden Oscar Karlsson förvaltar ska uppfylla en rad kriterier. De ska vara kvalitetsbolag, inte förlustbringande, stark balansräkning och omsätta minst en miljard kronor. Dessutom får deras produkt gärna lösa en hållbarhetsutmaning och de bör ha en stark eftermarknad, höga marknadsandelar, vettig ledning och starka huvudägare.

I praktiken får man dock oftast kompromissa då det sällan går att hitta allt detta i ett bolag som dessutom är attraktivt värderat.

Programledare: Albin Kjellberg