Guld och silver stiger efter Rysslands invasion

Rysslands invasion av Ukraina har fått finansmarknaderna att skaka till. Förutom att börserna faller på bred front så påverkas valutor och råvaror.

Guld- och silverpris stiger som det enligt skolboken ska göra när osäkerheten tilltar och investerare söker sig till säkra hamnar.

Samtidigt tappar små svaga valutor, som den svenska kronan, mot den amerikanska dollarn. Detta gör att uppgången för ädelmetallerna blir extra stor för svenska sparare.

Eric Strand, förvaltare på AUAG Fonder, menar dock att det inte är uppgångar som dessa som motiverar att man ska köpa guld och silver. I stället borde man alltid ha fem till tio procent guld och silver i sin portfölj. I en situation som denna kan det dock vara läge att vikta upp ytterligare.

Att Ryssland är storproducent av metaller som palladium och platina kan bidra till att hålla upp priserna på dem.

Silverpriset pressas även uppåt av många industrier, som biltillverkare, behöver metallen i sin tillverkning. De vill inte riskera att hamna i en ny halvledarsituation utan kommer att köpa på sig av råvaran innan det är för sent.

Är det då inte för sent att köpa guld nu när priset har gått upp? Nej inte om du frågar Eric Strand. Priset räknat i dollar är inte ens upp på de nivåer där det var 2020.

Programledare: Ara Mustafa