Ekonomikanalen

Skistar, Diös och Copperstone

– norrländska börsbolag i fokus

Några dagar varje vår drar delar av det svenska näringslivet till de jämtländska fjällen för Åre Business Forum.

EFN Ekonomikanalen var också på plats och spelade in ett extraavsnitt av EFN Marknad. Vi träffade tre börsbolag som alla är baserade i norra Sverige: turismbolaget Skistar, fastighetsbolaget Diös och gruvbolaget Copperstone Resources.

Diös vd Knut Rost är enligt egen utsago en äkta “surjämte” och han menar att det är viktigt att ha huvudkontoret i Östersund när bolagets verksamhet är koncentrerad till norra Sverige.

Stigande räntor är något som slagit mot fastighetsbolag och Diös är inget undantag. Men det är tudelat. Enligt Knut Rost upplever Diös ingen lågkonjunktur och bolaget hyr ut mer än någonsin, till högre hyresnivåer. Samtidigt känner man givetvis av att räntorna har stigit rejält.

Copperstones vd Henrik Ager berättar mer om hur det går i tillståndsprocessen när det gäller Viscariagruvan i Kiruna. De hoppas på att huvudförhandlingen i mark- och miljödomstolen hålls i höst och att beslutet kommer innan årets slut.

Stefan Sjöstrand, vd för Skistar, beskriver det senaste kvartalsresultatet som det bästa i bolagets historia. I intervjun kommenterar han även bokningsläget, de höjda priserna på liftkort och utmaningar i samband med klimatfrågan.

Programledare: Christian Ploog