Ekonomikanalen

Så blir du rik (eller fattig) på investeringar i startupbolag

Hur går man tillväga om man som privatperson vill investera i onoterade startupbolag? Borde man ens fundera på att göra det? Det diskuterar vi i EFN Marknad med investeraren Louise Samet.

Louise Samet både rekommenderar och varnar för investeringar i startupbolag. Hon varnar för att det ofta innebär att man förlorar pengar och för att det tar väldigt många år innan man kan göra en vinst, de gånger man gör det.

”Även om det [bolaget] blir framgångsrikt så tar det minst tio år innan man ser nånting överhuvudtaget”, säger hon.

Om Louise Samet själv får välja mellan investeringar i noterade bolag och onoterade är hennes val ändå enkelt:

”Det absolut roligaste är ju såklart de onoterade bolagen, för då kommer man mycket närmre bolagen och entreprenörerna”, säger hon.

Det är inte helt enkelt för en privatperson att vara med och investera i de hetaste onoterade startupbolagen. En väg in som Louise Samet rekommenderar är att erbjuda bolaget sina tjänster och på det sättet få tillgång till aktier. Om du har någon expertis som du tror att bolaget kan ha nytta av så kontakta det och berätta det.

Två bolag som Samet tror på och var med och investerade i tidigt är amerikanska Unity Software och Upstart Holding. Värderingarna är höga men inte avskräckande höga menar hon.

Ett Truecaller är på väg att noteras på Stockholmsbörsen tycker Samet är superspännade.

Louise Samet är ängelinvesterare och investeringsexpert på tankesmedjan Ownershift. Hon har tidigare bland annat varit anställd på Klarna samt på det Londonbaserade venture capitalbolaget Blossom Capital.

Julia Delin är förutom programledare på EFN även vd för SSE Business Labs, en företagsinkubator kopplad till Handelshögskolan i Stockholm.