Ekonomikanalen

Balansgång mellan kompetens och pengar

Lisa Thorén är ett av syskonen i familjen som grundade Babybjörn. Hon beskriver sig själv som envis och med ett jävlar-anamma. Något som syns både i hennes privat- och yrkesliv.

Hennes far Björn Jakobson, som tillsammans med sin svägerska Elsa grundade Babybjörn, gav henne tidigt ett ekonomiskt intresse.

”Jag tror faktiskt att det har stärkt min självkänsla. Att det är så naturligt att man ska tjäna sina egna pengar.”

Lisa Thorén förklarar också varför hon tycker att det kvinnliga aktieägandet är en viktig inkörsport för att få fler kvinnor in i bolag och styrelser.

”Om det är både kvinnor och män som äger bolaget blir det mycket mer naturligt att styrelsen består av både kvinnor och män. Och sen syns det i resten av organisationen också”, säger Lisa Thorén.

Dessutom berättar Lisa Thorén om hur kreativ kommunikation och okonventionella säljmetoder lyfte Babybjörns omsättning, hur hon och hennes syskon varit föremål för produktutveckling och att till sist lämna rollen som operativ i familjeföretaget för att starta ett eget bolag.

För tolv år sedan var Lisa Thorén med och startade skateboardbolaget Performance Sk8. En tanke som slog henne då var om man kan säga upp sig från ett familjeföretag:

”Men då sa min brorsa att vi är väl inte livegna?”, säger hon och skrattar.

För Lisa Thorén är det erfarenheten som visat henne att det är bäst att vara aktiv i bolagen man investerar i.

”Jag hade gått in som passiv investerare i två andra projekt och då gick som åt pipan. Så då tänkte jag att det inte bara handlar om att pumpa in pengar, utan det är kompetens också.”