Se tablå

Fisktågens miljardfrakt hotas: ”Ingen har mer bråttom än en död fisk”

Publicerad: 16 juli 2024, 17:49Uppdaterad: 30 sep. 2024, 22:51
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

Sverige fraktar järnmalm på järnvägen till Narvik för 25 miljarder kronor per år. Åt andra hållet fraktas lax och annan fisk för lika stora värden – men nu hotas fisktågen om inte järnvägen byggs ut.

Malmtågen som går från Kiruna till Narvik är helt väsentliga för svensk export av järnmalm, och det är välkänt att varje stopp kostar mångmiljonbelopp. Lite mer okänt är dock hur viktig frakten är åt andra hållet, och nu hörs röster från Norge att Sverige måste ta tag i järnvägskapaciteten.

– Vi har ett uttryck i Norge: "Det finns inget som har så bråttom som en död fisk." Att få fisken till marknaden inom en viss tid är helt nödvändigt, säger Grethe Parker, marknadschef på Narviks hamn.

Hon förklarar att Malmbanan i Sverige och Ofotbanen, som järnvägsdelen heter på den norska sidan, är Norges mest lönsamma järnväg med tanke på de värden som fraktas där. Nordlaks är en av de fiskproducenter som drabbas hårt när trafiken står still på Ofotbanen och Malmbanan.

– För oss är det extremt viktigt med förutsägbarhet inom transport. När tågen står still så förlorar vi den förutsägbarheten och då måste vi hitta andra transportmetoder, som inte är lika optimala som tåg, säger Ramona Meyer Wathne, försäljningschef på Nordlaks.

De stopp som var på Ofotbanen/Malmbanan tidigare i år ledde till ökade transportkostnader för Nordlaks med 20 procent. Dessutom tvingades bolaget välja mindre miljövänliga och vädermässigt sett osäkrare transportlösningar i form av lastbil.

– Om vi inte har en bra transportmetod så har vi egentligen ingen produkt att sälja. Så det är extremt viktigt för oss, säger Ramona Meyer Wathne.

Men det är inte bara fisk och malm som är beroende av tågtrafiken i norr. Sedan Sverige och Finland gick med i Nato har järnvägen fått en alltmer central roll av geopolitiska skäl.

– Världen har förändrats. Det geopolitiska läget i Europa idag har påverkat hur det här fungerar. Med Sverige och Finland som har gått med i Nato så är det extremt viktigt att Ofotbanen och Malmbanan fungerar på både den norska och svenska sidan, säger Grethe Parker.

Det kommer tio malmtåg om dagen till Narvik och oavsett om, eller när, det blir dubbelspår mellan Kiruna och Narvik så pågår det redan nu en hel del arbete som förbättrar situationen. Det handlar bland annat om fler mötesplatser för tågen.

– Vi har redan nu planer på att bygga två nya mötesspår i Norge, vilket kommer att ske inom de kommande tio åren. Men man måste ju även bygga ut kapaciteten på den svenska sidan, säger Thor Braekkan, regiondirektör för Bane NOR, som sköter drift, underhåll och utbyggnad av järnvägen i Norge.

Han förklarar att man från norskt håll har högre prognoser än Sverige kring hur tågtrafiken förväntas utvecklas på sträckan mellan Narvik och Kiruna.

– Det gör att man måste försöka enas om vilken prognos man ska bygga ut banan för. Det är också väldigt viktigt att man först utökar kapaciteten, innan trafiken ökar. Annars blir det väldigt problematiskt när vi kör så väldigt många tåg på banan, mer än den egentligen tål, säger Thor Braekkan.

Reporter: Anders Frick

Medverkande

Anders Frick
Anders FrickRedaktör/Reporter EFN