Ekonomikanalen

Göteborgs-startup bakom historisk ”lax”

Den 3D-printade filén av laxtyp som nyligen började säljas av den tyska livsmedelskedjan Rewe är enligt företagen bakom produkten historisk eftersom det är den första 3D-printade maten i världen som når butikshyllorna. Råvaran i produkten är ett svampprotein som tillverkas av det göteborgska foodtech-bolaget Mycorena.

Proteinet tillverkas i reaktorer och det är en tillverkningsprocess som fått uppmärksamhet långt utanför livsmedelsindustrin.

”Vi har till exempel vunnit ett pris av Nasa för att vi skulle kunna producera det här i rymden. Det är inte nödvändigtvis så att vi fokuserar på rymden men det säger mycket om vår produktionsprocess, att den är så resurseffektiv”, säger Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena.

När det gäller den 3D-printade “laxen” så är en fördel att den kan minska belastningen på fiskbestånden i haven, men det finns fler fördelar, enligt Ebba Fröling.

”När det kommer till veganska alternativ till lax så finns det inte så många bra i dag på marknaden och det är för att man har väldigt många utmaningar med att få till den här texturen”, säger hon.

Med hjälp av 3D-printningen går det till exempel att återskapa de olika lager som en laxfilé består av.

Man kan ta det ett steg till när det gäller smak och textur, är det så man ska se det?

”Jag precis och främst texturen då är en väldigt stor styrka med 3D-printningen.”

Frågan är vilken roll 3D-printad mat kan få på en framtida global matmarknad. Ebba Fröling tror att helt nya typer av matapplikationer kan komma fram inom några år.

”Inom fem, tio år handlar det inte så mycket om att ersätta eller efterlikna kött, fisk eller kyckling utan om att göra helt nya produkter som bara handlar om munkänsla och smaksensation.”

Reporter: Jonas Frändén