Halländsk storsatsning i sinande mjölkbransch

Svensk mjölkproduktion minskar år efter år och konkurrensen på den globala marknaden är stenhård. Men det stoppar inte mjölkföretaget Olof Lars Gård utanför Tvååker i Halland från att satsa rejält och ta kampen.

Sedan 2003 har de växt från 50 kor till dagens 750. Målet är att utöka med ytterligare 150. Gården har varit familjeägd i över 100 år och drivs nu av bröderna Fredrik och Mattias Lindeberg.

De har utökat verksamheten genom att bygga nya kostallar och förvärva granngårdar. De driver också en växtodling på över 1 000 hektar.

Men marginalerna är små och priser måste pressas för att nå lönsamhet.

Husdjursföreningen Växa Sverige har identifierat tre områden där mjölkbönder kan spara pengar. Det är byggkostnader samt kostnader för arbetskraft och foder.

På Olof Lars Gård jobbar de hela tiden med varje del för att på så sätt öka vinsten.

Men inom ett område lönar det sig inte att spara – djurvälfärden. ”När korna har det bra, så har de förutsättningar att producera bra”, säger byggrådgivaren Rebecka Asplund från Växa Sverige. Vilket i sin tur ger låga veterinärkostnader.

Fredrik Lindeberg håller med: ”Självklart måste korna må väl med mycket luft och rena, fina och bekväma liggytor”. Han betonar också vikten av god hygien i hela kedjan och gott om vatten och fräscht foder varje dag.

Trots global konkurrens och att nya produkter som havredryck tar marknadsandelar ser Fredrik Lindeberg ljust på framtiden: ”Det kommer finnas konsumenter som vill ha sina mejeriprodukter – som vill äta sin ost och ha sitt riktiga smör”.

Reporter: Jonas Harrysson