Ekonomikanalen

Hållbar omställning i svensk matproduktion

Den svenska livsmedelsproduktionen är en av de bästa i världen ur hållbarhetssynpunkt, men det är ändå inte bra nog. Branschföreningen Livsmedelsföretagen har nu antagit ett hållbarhetsmanifest för att förbättra läget.

"Vi måste bli fossilfria och ännu mer hållbara än vi redan är. Både för att det är rätt för klimatet, men också för att det är ett bra arrgument för att exportera svenska livsmedel i framtiden", säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Bland de nya målen finns enligt Livsmedelsföretagens näringspolitiska expert Sara Sundquist fossilfrihet, minskat matsvinn, återvinningsbara förpackningar och ansvarsfull vattenanvändning.

"Det kostar kanske ännu mer att inte ställa om till en hållbar produktion på sikt, så jag tror att även de små företagen måste göra vad de kan", säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.

Lars Appelqvist är ordförande för Livsmedelsföretagen och vd på Löfbergs. Han menar att en hållbar omställning har efterfrågats länge av konsumenterna.

"Jag ser den hållbara omställningen som en investering, precis som jag ser en investering i marknadsföring", säger Anna Malmhake, vice ordförande på Livsmedelsföretagen och vd för The Absolut Company.

Reporter: Nicolina Söderqvist