Här byggs skogsmaskinbolagets nya superfabrik

En av världens största skogsmaskinbolag, Komatsu Forest, bygger en ny fabrik i Umeå för miljardbelopp. Dels för att samla verksamheten på en plats men också för att bli mer hållbara.

”Vi har verksamheten i dag spridd i Umeå på olika platser. Vi vill samordna det, hitta effektiviseringar och framför allt påverka miljön mindre än vi gör i dag med alla transporter”, säger Fredrik Hahlin som är global produktionsteknisk chef på Komatsu Forest.

Den nya fabriken i området Klockarbäcken i Umeå kostar en miljard att bygga. Den kommer innehålla nya uppkopplade möjligheter som ska göra tillverkningskedjan mer effektiv. Fabriken kommer att bli 40 000 kvadratmeter stor, samt ha en tillhörande kontorsbyggnad på sex våningar. I dagsläget har Komatsu Forest drygt 500 medarbetare i Umeå.

Komatsu Forest tillverkar hjulgående skogsmaskiner i form av skördare, skotare och gallringsaggregat. Bolaget har sina rötter i företaget Umeå Mekaniska som grundades 1961. Sedan 2004 ingår företaget i den japanska koncernen Komatsu, världens näst största tillverkare av gruv-, skogs- och entreprenadmaskiner.

Redaktör: Anders Frick.