Ekonomikanalen

Hästbranschens hetaste trender

I helgen gick Gothenburg Horse Show av stapeln. EFN var på plats och tog reda på vad som är det senaste inom hästbranschen.

Karolina Lagerlund som är vd för Hästnäringens nationella stiftelse berättar att hållbarhetstrenden är väldigt aktuell just nu: ”Vi har ökat fokus på hästarnas väl och ve - djurskydd, djurhälsa, djurvälfärd”.

Hon förklarar också att det pågår en digital explosion: ”Träningsappar eller annat med koppling till hästar är verkligen på frammarsch”. Lagerlund tror även att delningsekonomi kommer bli vanligare i framtiden.

Chalmers hade ett eget hopphinder med under tävlingsdagarna. De har sedan fem år tillbaka utvecklat olika mäthinder för hästhoppning. Magnus Karlsteen, fysikdocent på högskolan, förklarar att hoppavståndet är längre än vad ridskolor har lärt ut under de senaste 100 åren: ”Vi jobbar nu med att förändra den läran”.

Forskningen är för hästens välfärd men det finns också en ekonomisk aspekt: ”Lägger man många hundra miljoner på en häst vill man inte att den ska bli halt”, säger Karlsteen.

Flera som har varit med och utvecklat Chalmershinder har bildat startups inom hästbranschen. EFN träffade en av dem, Alexandra Kettil, medgrundare till bolaget Equilly som mäter hur sadlar trycker på hästryggen.

Reporter: Anders Frick

Relaterade ämnen