”Italiens kris kan bli allas kris”

Professor Ashoka Mody är orolig över eurozonens framtid och det största orosmomentet just nu är Italiens vacklande ekonomi.

Om Italien hade kunnat devalvera sin valuta hade de kunnat få fart på sin mycket låga tillväxt. Men eftersom de är med i euron kan de inte detta.

Förr eller senare kan problemet sprida sig till hela eurozonen menar Ashoka Mody. Och då kan konsekvenserna bli riktigt allvarliga.

Ashoka Mody är i dag gästprofessor i internationell ekonomisk politik vid Princeton University. Han har tidigare arbetat för Internationella valutafonden där han bland annat ansvarade för att utforma Irlands räddningsprogram. Mody släppte nyligen en bok ”Euro Tragedy – A Drama in Nine Acts”.

Han är starkt kritisk till hur EU försöker lösa sina problem med krisande ekonomier inom eurozonen. Åtstramningar i kombination med recession är ett dåligt recept menar han. Det leder till ökande skulder i stället för minskande.

Professor Mody ger inte mycket för de som menar att det positiva med eurozonen är att det bidragit till högre handel mellan medlemsländerna.

”Euron har haft absolut ingen effekt på ökande handel inom eurozonen. Detta är den stora ironin med euron, att den inte har gett någon utdelning när det gäller ökad handel och ökat välstånd men det har skapat den här enorma risken med förlängda recessioner”, säger Ashoka Mody.

Om eurozonen ska kunna räddas gäller det att olika parter sansar sig menar han.

”Det är dags att samarbeta, inte att skrika åt varandra”, säger han.

Reporter: Ara Mustafa.