Ekonomikanalen

”Jag vet inget annat som jag hellre skulle hålla på med”

Björn Wallin ärvde Hånsta gård utanför Uppsala av sin far och har nu drivit gården i över 30 år. När det blir dags för honom att själv lägga bondekepsen på hyllan ska någon annan ta över – och en given kandidat finns i sonen Malte.

”Jag tror att han var sju, åtta år när ni kom hit första gången och nu är han 18 och sitter och harvar där borta”, säger han pekar mot en traktor långt ute på ett fält.

EFN Ekonomikanalen har besökt gården minst en gång per år de senaste 10 åren men i år var första gången som Malte Wallin deltog i arbetet.

”På något vis är det väldigt mycket därför man är bonde, att man ska få någon att ta över”, säger Björn Wallin.

Generationsskiftet är inget de pratat speciellt mycket om men det är i alla fall tydligt hur Malte Wallin tänker sig sin yrkesbana. Han går sedan ett par år tillbaka på naturbruksgymnasiet i Ballerup i Skåne.

”Jag tyckte väl det var kul att hålla på, att jobba tillsammans, och jag tycker att det är intressant. Man kan gräva ner sig ganska djupt och försöka samla kunskap för att få det att gå bra. Det finns mycket att lära. Jag vet inget annat som jag hellre skulle hålla på med”, säger Malte Wallin.

Och pappa Björn märker att sonen lär sig mer och mer.

”Han börjar redan tycka att jag gör en massa saker fel. Det är bra, man vill ju inte ha någon som tycker lika i allt.”

Se och hör mer av Björn och Malte Wallin i EFN:s sista reportage från Hånsta gård.

Reporter: Jonas Frändén