Se tablå

Jordbrukslabb på hemmaplan ökar både säkerhet och lönsamhet

Publicerad: 1 juli 2024, 16:00Uppdaterad: 7 okt. 2024, 14:53

För att öka lönsamheten i svenskt jordbruk har Hushållningssällskapet öppnat ett högteknologiskt labb i Grästorp i Västra Götaland där allt från jord och grovfoder till gödsel kan analyseras. Labbets nyrenoverade lokaler invigdes av Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin, som även ser säkerhetspolitiska fördelar med ett jordbrukslabb på hemmaplan. Hushållningssällskapet är Sveriges äldsta organisation inom jordbruksområdet, och har anor från 1791.

Sällskapet förbättrar svenska lantbrukares förutsättningar för lönsam odling och djurhållning, vilket bland annat innebär att man hjälper till med markkartering, precisionsodling och labbverksamhet där det går att göra analyser av grovfoder, jord, spannmål och gödsel. Nyligen invigdes Hushållningssällskapets nyrenoverade och utökade labblokaler på Logården i Grästorp utanför Lidköping vid Vänern.

Det blågula bandet klipptes under pompa och ståt av Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin, som vurmar för att göra det svenska lantbruket mer lönsamt. Enligt henne kräver det att politikerna genomför politik som stödjer lantbrukarna på ett klokt sätt och att myndigheterna implementerar detta i praktiken. Dessutom behövs finansieringsmöjligheter och en finansiell marknad för ändamålet.

– Det krävs även kunskap, forskning, innovation. Vi behöver en överföring av kunskap från akademi till brukare så att man kan använda den, säger Christina Nordin till EFN.

Laboratoriechefen Pär Davidsson på Hushållningssällskapet poängterar att de lantbruk som vill nå maximal lönsamhet måste genomföra rätt åtgärder baserade på vetenskap snarare än på magkänsla.

– Då behöver man känna till vad som finns i jorden för att kunna lägga rätt insats på rätt plats. Du behöver veta hur mycket fosfor som finns där innan du lägger på mer fosfor. Annars riskerar du att du får fosforläckage och övergödning samtidigt som du inte optimerar dina skördar. Och om du ska sprida ut gödsel så måste du veta vad som finns i gödseln, annars vet du ju faktiskt inte vad du lägger ut i fält, säger Pär Davidsson.

Dagen till ära är Jordbruksverkets generaldirektör alltså på plats bland traktorer och lantbrukare. Men väl tillbaka på kontoret finns det många utmaningar som väntar.

– Det är många utmaningar som vi grunnar på. Ett är klimatet. Hur ska vi stötta och utforma en politik som gynnar den här transformationen. Ett annat är sårbarheten och det nya säkerhetspolitiska läget, säger Christina Nordin.

Medverkande

Anders Frick
Anders FrickRedaktör EFN