Ekonomikanalen

Kravmärkt stjärnkrögare: ”Fine dining är inte speciellt hållbart”

”Som produkt är fine dining mycket mindre hållbar än att äta hemma.”

Det säger Jacob Holmström, krögare på Gastrologik, Sveriges enda kravmärkta krog med två stjärnor i Guide Michelin. Men detta innebär inte att man som kock och krögare inte kan anstränga sig för att göra det så hållbart som möjligt.

En viktig del i att göra restaurangen så hållbar som möjligt enligt Jacob Holmström är att ha ett nära samarbete med producenter.

SE ÄVEN: Stjärnkockarnas favoritbonde avslöjar sina hemligheter

Anita Falkenek, vd för organisationen Krav, menar att incitamenten för en krog att bli hållbar inte riktigt finns där då många restauranggäster inte vågar fråga om råvarornas ursprung på samma sätt som när de lagar mat själva hemma.

Jacob Holmström ser ändå att en omsvängning är på väg, då gästerna alltmer styrs av en moralisk kompass när de går på restaurang.

Reporter: Jonas Frändén