Ekonomikanalen

Kursraketen förbereder sig för livet efter covidtesten

Aegirbio är ett diagnostikbolag från Lund som i första hand utvecklar och säljer medicinska tester.

Bolaget startades 2019 och gick ganska mycket under radarn fram till covid-19 kom. När nyheten spreds om att Aegirbio jobbade på att ta fram ett coronatest där det räckte med salivtest svängde allt.

Under våren 2021 blev bolagets hemmatest för covid-19 godkänt. Martin Linde, vd för Aegirbio, ser framför sig en explosionsartad utveckling av bolagets omsättning. 2020 omsatte man 15 000 kronor. I år hoppas han att åtminstone komma upp i en niosiffrig omsättning.

I takt med att efterfrågan på produkten sköt i höjden under våren gjorde bolagets aktiekurs detsamma. Sedan noteringen sommaren 2020 är kursen upp med runt 800 % och då har den ändå fallit tillbaka den senaste tiden.

”Det har varit hela havet stormar. Vi håller fortfarande på att bygga. Vi går från ett forsknings- och utvecklingsbolag till ett marknadsbolag.”, säger Martin Linde.

Covidtest kommer förhoppningsvis inte säljas på samma nivåer som nu i framtiden. Men detta är inget problem menar Martin Linde. Bolaget har lärt sig mycket av detta kaosartade år.

”Jag tror att vi kan skala upp ett antal andra tester. Vi har redan ett tjugotal tester framme som vi tittar på att lansera”, säger Martin Linde.

Reporter: Jonas Frändén