Ekonomikanalen

Lyxbåtar går mot coronaströmmen

Båtförsäljningsbranschen verkar vara en av de sektorer som fått ett lyft i och med coronakrisen. Medan många andra branscher varnar för svåra ekonomiska effekter eller till och med konkurs, rullar båtförsäljningen på uppger Jakob Eliasson, båtmäklare på Yachtsale.

”Vi tror att det beror på att det inte blir utlandssemestrar för folk utan då vill de vara här i Sverige. Och vilket bättre sätt finns att semestra i Sverige på än i en båt?", säger han.

Trots att coronakrisen fått många att bli oroliga för begagnade båtar, är den fortfarande het enligt Jakob Eliasson. Samtidigt påverkas inflödet av nya båtar när allt fler länder stänger sina gränser.

På lång sikt ser båtbranschen ut att klara sig bra. Att coronakrisen får många att semestra hemma i kombination med en allt större hållbarhetsdebatt gör båtar populära.

”Risken vi ser är ju att om det blir en riktig lågkonjunktur då kommer den trenden vi ser nu också ebbas ut. Någonstans måste det också finnas pengar för att folk ska ha råd med det här. Det är ändå en lyxkonsumtion vi jobbar med.”

Redaktör: Nicolina Söderqvist.