Till startsidanTill startsidan

Megainvesteringar i gruvan lyfter Gällivare

LKAB ska gå från att vara en av de största utsläpparna av växthusgaser i Sverige till att bli koldioxidneutrala på mindre än 25 år. Detta innebär enorma investeringar.

Den statliga gruvjätten ska investera upp till 400 miljarder kronor fram till 2045. Summan motsvarar ungefär 15 Öresundsbroar. En stor del av pengarna hamnar i Gällivare.

”Det här är jättestort. Man brukar likna det vid industrialiseringen och bygget av järnvägen. Det är helt fantastiskt och det är här och nu”, säger Birgitta Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Gällivare.

Monika Sammelin, områdeschef på LKAB i Malmberget, berättar om att det som nu sker är bolagets största omställning på 138 år. Det handlar om att gå från att vara en leverantör av pellets till att bli en leverantör av koldioxidfri järnsvamp.

Inom ramen för projektet Hybrit, som drivs tillsammans med bland annat SSAB, ska en första anläggning för tillverkning av järnsvamp byggas i på gruvområdet i Malmberget utanför Gällivare.

Det pratas mycket om en pågående nyindustrialisering i samband med detta. Det är inget som märks på invånarantalet i Gällivare ännu. Befolkningen minskar fortfarande. Men då planerna är stora kommer det behövas ny arbetskraft. Hur och var den ska hittas är ett problem som måste lösas.

Att hitta den lokalt är ingen lösning. Dels är arbetslösheten i kommunen redan en av de lägsta i landet.

Dessutom skulle konsekvenserna bli allvarliga om LKAB skulle börja erbjuda ännu högre löner. Om ännu fler lärare, poliser och brandmän skulle börja jobba i gruvan för att de får högre lön där påverkas samhällsviktiga tjänster säger LKAB:s presschef Anders Lindberg.

Reporter: Jonas Frändén