Ekonomikanalen

När lyktorna släcks – så lever Pustervik vidare

Pustervik har med sina konserter och andra evenemang varit en vital del av Göteborgs nöjesliv under många år. På grund av coronapandemin står verksamheten nu mer eller mindre stilla.

”Just nu går det väldigt dåligt. Det står still. Vi har i praktiken ingen verksamhet alls förutom lite pubverksamhet i den mån det går”, säger Daniel Levin, vd för Pustervik Kultur.

Till och med maj har de tvingats ställa in eller flytta 54 evenemang så här långt.

Pustervik har dock lyckan att ha hängivna supporters. En livesänd gala utan publik i lokalen drog nyligen in runt en miljon kronor. Tittare fick frivilligt swisha in pengar för biljetter.

2019 omsatte Pustervik runt 50 miljoner kronor och gjorde ett överskott på över 600 000. Av de 25 miljoner Pustervik får in i form av biljettintäkter går 18 – 19 miljoner tillbaka till de som uppträtt.

Försäljning av t-shirts och presentkort har också bidragit till att hålla uppe intäkterna men nu handlar väldigt mycket om att skära i kostnaderna berättar Daniel Levin.

Långsiktigt har Pustervik mer börjat se över möjligheterna att livestreama konserter, vilket man hade börjat fundera på redan innan corona slog till.

Samtidigt finns det många andra inom kultursektorn som har det ännu värre.

”De som jag talar med som inte redan har gått i konkurs har det väldigt tufft just nu”, säger Daniel Levin.

Relaterade ämnen