”Ny folkomröstning kan inte uteslutas”

Det brittiska parlamentet röstade nej till att Storbritannien ska kunna lämna EU utan ett avtal, en hård Brexit.

Utfallet var goda nyheter för investerare menar Stephanie Kelly, seniorekonom på Aberdeen Standard Investment. Mycket riktigt stärktes också pundet efter omröstningen.

Ett stort problem enligt Stephanie Kelly är att det är klart parlamentet är emot både Theresa Mays utträdesförslag och en hård Brexit. Men frågan är om det finns en majoritet för någonting överhuvudtaget.

Vad som händer härnäst är höljt i dunkel. Det skulle till och med kunna gå så långt som att det blir en ny folkomröstning menar Kelly. Den avgörande frågan om det skulle bli så är vilka frågor det i så fall ska röstas om.

Som om det inte vore nog med detta så finns det en annan het fråga som puttrar under ytan i Stephanie Kellys hemstad Edinburgh. Den om Skottlands förhållande till Storbritannien. Skottarna är ju för att Storbritannien ska vara kvar inom EU.

Programledare: Gabriel Mellqvist

Uppdatering: I torsdagskvällens omröstning i parlamentet röstade en majoritet av ledamöterna för att skjuta upp utträdet ur EU. Innebörden blir att Storbritannien kommer att be EU om att skjuta upp Brexit en kortare tid, senast till 30 juni. Under förutsättning att parlamentsledamöterna godkänt Theresa Mays förslag till utträdesavtal senast 20 mars. Om inte en majoritet av ledamöterna godkänt avtalet senast det datumet kommer regeringen be EU om en tidsfrist till nästa år.