Ny vind i seglen för Götheborg

Fraktbolaget Greencarrier har gått in som sponsor för Ostindiefararen Götheborg. En stor satsning enligt styrelseordförande Stefan Björk där miljoner investerats.

Sponsorskapet innebär också att skeppet har fått certifikat för att segla i fyra år till och förutom en expedition runt Östersjön planeras en längre resa till Kina. Ett land som Götheborg besökte redan 2005.

Ostindiefararen Götheborg är en kopia av det skepp med samma namn, som år 1745 gick på grund och sjönk i Göteborgs hamninlopp. Kopian sjösattes den 6 juni 2003 och har därefter bland annat seglat den historiska rutten mellan Kina och Sverige.

Sedan dess har Götheborg gjort ett antal mindre expeditioner, men de ekonomiska problemen hopade sig och till slut ut såg det ut som om att skeppet inte skulle få segla alls från år 2020 och framåt.

Formellt sett så kommer Greencarrier att chartra Götheborg under 25 månader, vilket inkluderar operativt och ekonomiskt ansvar.

”Min absoluta dröm är att svenskt näringsliv går ihop och kör skeppet jorden runt under x antal år”, säger Peter Alexandersson, vd på Svenska Ostindiska kompaniet (SOIC).

Redaktör: Anders Frick.